2024. február 21. - Eleonóra
EUR : 389.04
USD : 360.29
Időjárás ikon

Pozsonyban is vergődnek a libernyákok: több ezren tiltakoztak Fico kormánya ellen

Több ezren tiltakoztak Pozsonyban Robert Fico kormánya és az általa a napokban elfogadott büntetőjogi törvények módosítása ellen, írja a Paraméter.A tüntetést a három ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia (PS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Szabadság és Szolidaritás (SaS) szervezte a kormányhivatal elé a "jogállam védelme" érdekében.

Az ellenzék által szervezett tüntetés résztvevői az ellen tiltakoztak leginkább, hogy a kormány a különleges ügyészség (USP) felszámolását tervezi, amelynek feladata a szervezett bűnözés és a politikai bűncselekmények ügyében eljárni. A kormány szerdán jelentette be, hogy megszünteti az USP-t, arra hivatkozva, hogy szerinte a szervezet "átpolitizálódott".
 
Az ellenzék szerint arról van szó, hogy a kormány el szeretné tussolni a magas szintű korrupciós ügyeket, amelyek a 2020 előtti Fico-kormányok idejére nyúlnak vissza. A javaslatot az államfő is bírálta. Az USP feladata eredetileg a szervezett bűnözés elleni fellépés, és a magas szintű korrupció kivizsgálása. 2020-as hatalomra kerülése után a mostani ellenzék szintén vitatott jogszabály-módosítások révén váltotta le az USP vezetését, amelynek élére egy olyan politikus került, aki korábban Fico házánál tartott tüntetéseket.

Őt Fico és pártja azzal vádolta meg, hogy arra használja az USP-t, hogy megsemmisítse az Irány - Szociáldemokráciát, amely akkor ellenzékben politizált. A szlovák főügyészség álláspontja szerint az USP felszámolása összhangban áll az alkotmánnyal. A miniszterelnök az Európai Bizottságot is előre tájékoztatta a különleges vádhatóság megszüntetésének tervéről.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató