2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Tusk közölte, hogy a lengyel kormány szerdán teszi le az esküt

A lengyel szejm, ahol az ellenzék rendelkezik a mandátumok többségével, várhatóan hétfőn bizalmatlansági szavazást fog tartani Mateusz Morawiecki kormánya ellen. Közvetlenül ezután várhatóan Tuskot nevezik ki miniszterelnöknek, amivel az ellenzék már korábban egyetértett.



"Remélem, hogy szerdán ünnepélyes eskütételre kerül sor" - mondta Tusk pénteken újságíróknak.

Kifejtette, hogy időben Brüsszelbe akar utazni, hogy Lengyelország miniszterelnökeként részt vehessen az uniós kormányfők találkozóján.

"Nem azért, mert a sietség vezérel, hanem azért, mert - mint önök is jól tudják - Brüsszelben nagyon fontos döntések születnek majd a lengyel érdekek - mind a biztonság, mind a lengyel pénzügyi érdekeink - szempontjából. Számomra nagyon fontos, hogy gyorsan és hatékonyan kezdjük el ezeket a (lengyel érdekeket érintő) kérdéseket Brüsszelben megoldani"

- mondta.

A közelmúltban a Tusk vezette lengyel ellenzék jelentős sikert ért el a parlamenti választásokon. A lengyel szejm jelenlegi összetétele annyiban különbözik az előzőtől, hogy Jaroslaw Kaczynski Jog és Igazságosság (PiS) pártja már nem rendelkezik többséggel. Az október 15-i választások eredményeként a Jog és Igazságosság 194 mandátumot szerzett a szejmben, míg az ellenzéki Polgári Koalíció 157, a Harmadik Út 65, a Baloldal pedig 26 helyet. A nacionalisták és euroszkeptikusok konföderációs koalíciója további 18 mandátumot szerzett.

Ennek ellenére Kaczyński pártja a többi politikai erőnél több szavazattal győztesnek nyilvánította magát. Ennek alapján a PiS igényt tartott a kormányalakítás jogára, és Morawieckit jelölte miniszterelnök-jelöltjének. A széttagolt ellenzék viszont még a parlament kezdete előtt koalíciós megállapodást kötött, és a parlamenti mandátumok több mint felével rendelkezve formálisan is igényt tartott a kormányalakítás jogára, és Tuskot, az Európai Tanács korábbi vezetőjét jelölte miniszterelnöknek.

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn feleskette a Morawiecki-kormányt. Most az alkotmány értelmében a miniszterelnöknek két hete van arra, hogy politikai beszédet tartson a szejmben, és bizalmi szavazást kérjen. Ez a határidő december 11-én jár le. Rendkívül kicsi a valószínűsége annak, hogy Morawiecki megkapja a bizalmi szavazást kormánya számára. Ezt követően a miniszterelnök jelölésének kezdeményezése a Szejmre száll, ahol az ellenzéknek van többsége, és előzetes megállapodás alapján Tuskot kell miniszterelnöknek jelölnie.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató