2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Zeit: Putyin szövetségese, Orbán Viktor ultimátumot fog adni az EU-nak és Ukrajnának

Orbán Viktor magyar miniszterelnök befolyásolhatja az EU Ukrajnának nyújtott segítségét - írja Ulrich Ladurner, a Zeit című német lap kolumnistája.


"A kis Magyarország miniszterelnökeként ezzel a módszerrel bokszol évek óta messze a súlycsoportja felett.

Orbán nem csak játékos, hanem olyan ember is, aki meg akarja változtatni az EU-t.

A diskurzusban a szuverenitás is foglalkoztatja. Ennek bizonyítéka: Orbán megalkotta az illiberális demokrácia szót és megvalósította hazájában" - írja a szerző.

Orbán, miközben kiváló kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, úgy véli, hogy az EU Ukrajnával kapcsolatos politikája alapvetően rossz" - írta Ladurner.

Az újságíró szerint Orbán abban a helyzetben van, hogy "vétóval fenyegeti" az EU-t az Ukrajnának nyújtott támogatással szemben, annak ellenére, hogy Brüsszel számára a Kijevnek nyújtott támogatás "egzisztenciális szükségszerűséggé" vált.

A szerző úgy véli, hogy a magyar miniszterelnök ehhez az eszközhöz folyamodhat, ha figyelmen kívül hagyják az EU bővítéséről szóló stratégiai vitára vonatkozó felhívásait.

"Ha Orbán Viktor komolyan gondolja, a kis Magyarország blokkolná az EU egyik legfontosabb geopolitikai "projektjét". Ukrajna súlyosan meggyengülne a háború közel két évvel ezelőtti kezdete óta az egyik legnehezebb fázisban, a Kreml pedig ünnepelne" - írja.

Terjed a háborús fáradtság

De az is lehet, hogy Orbán meggyőződésből ellenáll, és úgy érzi, eljött az idő a támadásra. Sőt, két politikus, aki nem támogatja Ukrajnát és nem is akarja felvenni az Unióba, nemrégiben megnyerte a hollandiai választásokat, Geert Wilders és Robert Fico Szlovákiában. Wilders és Fico is mindenképpen szövetségesnek tekintheti Orbánt ebben az ügyben. Emellett számos más európai országban is terjed a háborús fáradtság - véli Ladurner.

Orbán tehát arra a következtetésre juthatott, hogy most van itt a pillanat az EU Ukrajna-politikájának eltemetésére, a pénznél több érdekli. Ez lenne Orbán az ideológus.

 

Mint ismert, korábban Orbán Viktor azt mondta, hogy kudarcba fulladt Európa ambiciózus terve Ukrajnával kapcsolatban, amelynek kezdeményezői azt remélték, hogy Kijev finanszírozásával legyőzhetik Oroszországot.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató