2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

Szabadon tanulhatnak magyarul a kárpátaljai diákok egy ukrán törvénymódosítás értelmében

Az ukrán parlament elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvényt bizonyos területeken, figyelembe véve az Európa Tanács és szervei szakértői értékelését.

Összesen 317 képviselő szavazott az 10288-1 iktatószámú törvény elfogadása mellett, amely az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges törvények egyike. 

A törvény kimondja, hogy a magántulajdonban lévő felsőoktatási intézmények szabadon választhatják az oktatás nyelvéül bármely uniós nyelvet.

Ugyanakkor az ukrán nyelv tanulása kötelező. A politikai reklámokban, az állami iskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban, a médiában a nemzeti kisebbségek nyelvét használhatják, ami uniós nyelv, kivéve az agresszor ország, azaz Oroszország nyelvét. Ugyanakkor az őshonos népek, nemzeti kisebbségek nyelvén folytatott választási kampányt ukránul kell megismételni.

A törvény lehetővé teszi az oktatás folytatását a nemzeti kisebbségek nyelvén, amely uniós nyelv, a teljes általános középfokú oktatás befejezéséig, feltéve, hogy az oktatás 2018. szeptember 1-je előtt kezdődik.

A törvény az ukrán nyelv 50 százalékos kvótája alól mentesíti azokat a kiadókat, amelyek krími tatár nyelven, valamint az őshonos népek és nemzeti kisebbségek nyelvein, az EU hivatalos nyelvein jelentetnek meg könyveket. Emellett legalább 30 százalékos ukrán nyelvi kvótát állapított meg azon televíziós műsorszolgáltatók számára, amelyek az ukrán mellett az EU nyelvein is sugároznak műsorokat. Mindezek az újítások nem érintik az orosz nyelvet.

A korábban elfogadott nemzeti kisebbségi törvény előírta, hogy azokban az iskolákban, ahol a tantárgyakat más nyelven, elsősorban magyarul oktatják, az ukrán nyelvű tantárgyak számát növelni kell, hogy teljes mértékben át lehessen térni az államnyelvre. Mostantól ez nem vonatkozik azokra az iskolákra, amelyek a nemzeti kisebbségek kompakt lakóhelyén találhatók.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató