2024. február 29. -
EUR : 391.26
USD : 362.28
Időjárás ikon15°

Tusk liberális kormánya „Esélyegyenlőségi Minisztériumot” hozna létre

Nem hivatalos forrásokra hivatkozva a lengyel TVN24 televízió megszellőztette, hogy Donald Tusk Brüsszel-párti politikus leendő liberális kormánya Esélyegyenlőségi Minisztériumot hozna létre.

Valójában a Család- és Szociálpolitikai Minisztérium átalakításáról van szó, aminek eredményeképpen két új tárca jönne létre, a fent említett esélyegyenlőségin kívül a Nyugdíjpolitikai Minisztérium is. Az előbbibe az újbaloldali koalíciós partner, az utóbba Tusk pártja, a Polgári Platform jelöl majd minisztert.

Az átalakítás több mindent jelezhet, és egyszerre több oka is lehet. Az új minisztériumok létrehozása arra utal, hogy

Tusk korán sem tudja olyan könnyen összefogni a volt ellenzéki pártokat egy koalícióba, mint azt a nyugati mainstream sajtó tálalta korábban, és pozíciókat kell létrehoznia annak érdekében, hogy maga mellett tartsa partnereit.

Per pillanat még a volt kormányzópártnál, a konzervatív PiS-nél pattog a labda és a lehetőség, hogy kormányt alakítson, és bár kicsi az esélye, hogy ez sikerül neki, a kis pártok nyilván kihasználják az alkalmat, hogy a maximumot sajtolják ki a brüsszeli hátszéllel de brüsszeli elvárásokkal is terhelt Tuskot.

A másik, amire az új minisztériumok létrehozása utal, az a szociálpolitikai ideológiai irányváltása. A PiS hatékony családpolitikára fókuszált, Tusk kormány várhatóan esélyegyenlőség címén a nők családalapítási hajlandóságának csökkentésén fog dolgozni ingyenes fogamzásgátlástól az abortuszjogok kiszélesítéséig.

Harmadszor pedig, az eredeti minisztérium szétválasztása egyúttal bizonytalanná teszi a családtámogatások valamint a 13. és 14. nyugdíj intézményének jövőjét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató