2024. március 04. - Kázmér
EUR : 393.75
USD : 364.04
Időjárás ikon16°

Dömötör Csaba: Hetvenezer milliárdos kérdés Ukrajna EU-csatlakozása

Dömötör Csaba szerint nem világos, hogy egyes döntéshozók pontosan milyen elvárások alapján akarják Ukrajnát szélsebesen az Európai Unió soraiban tudni, miközben számos más ország évtizedek óta a tagjelölti státuszban várakozik – írta meg a Magyar Hírlap.

Dömötör szerint a csatlakozási kérelem kapcsán a legkomolyabb kérdések egyelőre megválaszoltalanok. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a Financial Times kiszivárgott brüsszeli dokumentumokra hivatkozva megírta, hogy az EU-nak

a teljes jogú tagsághoz 186 milliárd eurót, azaz 70.000 milliárd forintot kellene biztosítania Ukrajnának.

Mindezt úgy, hogy már eddig is Európa volt az ország legnagyobb finanszírozója.

A kiszivárgott dokumentum szerint ráadásul Ukrajna csatlakozásával a legtöbb, ma uniós támogatásban részesülő tagország nettó befizetővé válna, emellett a csatlakozás minden tagállamban 20 százalékkal csökkeé az agrártámogatások mértékét, mivel a csatlakozással Ukrajna az EU legnagyobb mezőgazdasági termelőjévé válna.

Dömötör Csaba a csatlakozás irracionális siettetése mellett azt is aggályosnak tartja, hogy 

Brüsszelben nem adnak semmilyen hivatalos választ arra, hogy az ukrán tagság milyen hatásokkal járna az egyes tagállamokban élőkre nézve.

Politikai black friday

Dömötör szerint Magyarországra a következő időszakban komoly nyomást fognak gyakorolni a kérdésben, és „bármi szóba jöhet, amit már megszokhattunk”.

Szerinte nemcsak Brüsszelben fog „kiakadni a politikai nyomásmérő”, hanem Magyarországon is egyfajta „politikai black friday akcióba kezdett minden külföldről pénzelt aktivista csoport és baloldali politikus”, és látványosan „meg akarják akadályozni, hogy bármiféle párbeszéd legyen az ukrán tagságról”.

Ezzel együtt „ha ők tízszeres erővel támadják a konzultációt, akkor mi százszoros erővel fogunk ragaszkodni ahhoz, hogy minden magyar elmondhassa ebben a kérdésben a véleményét” – mondta Dömötör Csaba.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató