2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

Kamionos blokád jöhet Záhonynál

Blokádra készülnek a magyar kamionosok is a záhonyi határátkelőnél, hogy rávegyék az Európai Bizottságot és a magyar kormányt az ukrán árutilalom feloldásának felülvizsgálatára. A bizottság szeptemberben döntött úgy, hogy jövő nyárig feloldja a háború miatt bevezetett ukrán árutilalmat, és engedélyezi például az ukrán gabona értékesítését az Európai Unió területén.

Három tagállam - Lengyelország, Szlovákia és mi - rendeletekkel ment neki az uniós intézkedésnek, vagyis egy részének, de a különutaskodókat beperelte az ukrán állam. A három ország ezzel egyébként megsérti az unió egységes piaci szabályait is,- állítja Soros blogja.

A tiltakozás csak a tehergépjárművek forgalmát lassítaná, a személyautókét és a buszokét nem. A blokádon óránként két-két kamiont engednének át mindkét irányba a Záhony-Csop határátkelőn, néhány kivétellel: az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst, gyorsan romló élelmiszert szállító; a katasztrófa- és kárelhárítást, -megelőzést, segítségnyújtást, műszaki, baleseti és rakománymentést végző; és a humanitárius segélyt szállító teherautók mentesülnek a blokád alól.

A háború kezdetével Oroszország blokád alá vonta Ukrajna fekete-tengeri útvonalait, így a jóval drágább szárazföldi szállítás miatt sok Ukrajnából érkező áru, főleg gabona kapott uniós szabadkereskedelmi státuszt, és kötött ki a szomszédos uniós tagországokban az eredeti, afrikai és közel-keleti célországok helyett. A gabonaegyezményt Oroszország azóta felmondta, a helyreállításáról nem sikerült megállapodni. Az olcsó ukrán gabona hátrányos helyzetbe hozta a helyi termelőket, ezért az EU tavaly áprilistól szeptemberig megállapodott az öt Ukrajnával szomszédos uniós országgal - rajtunk kívül Lengyelország, Románia, Bulgária és Szlovákia érintett -, hogy a területükön csak áthaladhat az ukrán gabona, eladni és tárolni nem lehet.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára szerint azzal, hogy az ukrán áruszállítók megjelentek a hazai piacon, több száz vállalkozás került veszélybe, a magyar közutakon több mint harminc százalékkal többet futnak az ukrán kamionok, mint korábban. Az ukrán szállítók más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, mások a költségeik, jelentős árelőnyük van és nem érvényesek rájuk az uniós szabályok. Az uniós piacra zúduló olcsóbb ukrajnai termékek lenyomják az árakat a hazai gazdálkodók kárára - erről szólnak a lengyel és szlovák tiltakozások is.

A demonstráció bejelentése folyamatban van, a szervezők még nem kaptak rá engedélyt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató