2024. február 29. -
EUR : 391.26
USD : 362.28
Időjárás ikon15°

Korábbi francia kormányfő: "könnyen lehet, hogy létezik fehérellenes rasszizmus"

Ébredeznek a franciák...

Édouard Philippe, Francia Köztársaság korábbi miniszterelnöke (2017.–2020.). Le Havre jelenlegi polgármestere erős mondatokat fogalmazott meg.

Le Figaro: „Lehetséges, hogy létezik a fehér-ellenes rasszizmus egy új formája” – mondja Édouard Philippe

A volt miniszterelnök a fiatal Thomas november 19-i tragédiájáról kérdezve elítélte "a fehérellenes rasszizmus új formáját" - írja a lap.

Philippe úgy vélte, hogy a Crépolban (Drôme) halálra késelt fiatal Thomas halála után "könnyen lehet", hogy Franciaországban

"a fehérellenes rasszizmus új formája" alakult ki.

A 16 éves fiút november 18-án egy falusi ünnepségről távozóban ölték meg, a körülmények egyelőre tisztázatlanok.

"A folyamatban lévő jogi eljárásokról nem szeretnék nyilatkozni. Nincs olyan információm, amely ezt lehetővé tenné számomra, azon kívül, amit az újságokban olvastam" - figyelmeztetett a volt miniszterelnök, annak ellenére, hogy "a bíróságok nem találtak rasszista indítékot". Egy szemtanú a Le Dauphiné Libéré című lapnak elmondta, hogy tisztán hallotta, amint a támadók azt mondták:

"Azért vagyunk itt, hogy fehér embereket öljünk, azért vagyunk itt, hogy fehér embereket intézzünk el".


A CNews vasárnapi műsorában Marine Le Pen elítélte a fehérellenes rasszizmust is, amely "létezik", és amelyet "figyelembe kell venni". "Teljesen őrültség lenne elismerni, hogy a fekete bőrű honfitársaink elleni rasszizmus rasszizmus, a fehér bőrű honfitársaink elleni rasszizmus pedig nem rasszizmus" - mondta az RN képviselőinek vezetője.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató