2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

Lemondatták a Pennsylvaniai Egyetem elnökét, aki szerint a “zsidók kiirtása nem antiszemitizmus”

Furcsa dolog ez az amerikai szólásszabadság: aki azt meri állítani, hogy a fehér életek is számítanak, az rasszista, kirekesztő és gyűlölködő, eközben a szélsőbalos egyetemi elit szerint a zsidók kiirtásáról értekezni, nem minősül antiszemitizmusnak. Vannak azonban még olyanok, akik a józan ész pártján állnak, és nem tűrik a népírtásra való felhívást, ezért sikeresen le is mondathatták a Pennsylvaniai Egyetem elnökét, írja a pestisracok.hu.

A Harvard, a MIT és a Pennsylvania egyetem vezetőinek a következő kérdést tették fel eskü alatt kongresszusi meghallgatáson az antiszemitizmusról: megsérti-e a zsidók kiirtására való felhívás az egyetemük magatartási kódexét vagy a zaklatásra vonatkozó szabályokat?

A meghallgatás annak kapcsán történt, hogy vizsgálják a fenti egyetemeken rendszeres palesztinpárti, zsidóellenes megjegyzéseket, s emiatt bekérették a három egyetem vezetőit. Az egyetemi vezetők válaszai megdöbbentették a jelenlévőket. A kérdező annyira megdöbbent a válaszoktól, hogy újra és újra feltette mindegyiküknek ugyanazt a kérdést, és ők újra és újra ugyanazokat a válaszokat adták. Röviden, lényegében ezt válaszolták az egyetemi vezetők: az, hogy megsérti-e a zsidók kiirtására való felhívás az egyetemük magatartási kódexét vagy a zaklatásra vonatkozó szabályokat „a kontextustól függ” és „attól, hogy a beszéd átcsap-e magatartásba”, azaz ténylegesen a zsidók megölésébe.

A Pennsylvania Egyetem elnöke, Liz Magill később egy magyarázkodó üzenetben kért bocsánatot a kijelentése miatt, és azzal védekezett, hogy az Egyesült Államok alkotmányával összhangban az egyetemen szólásszabadság van, a beszéd önmagában nem büntetendő. Kérdés, hogy ez esetben miért jellemző az amerikai egyetemeken a jobboldali diákok vegzálása, és miért számít győlöletbeszédnek, ha valaki azt mondja, a fehér életek is számítanak.

Magill szavai nem maradtak következmények nélkül, az egyetem egyik fő támogatója, a Stone Ridge Asset Management visszamondta száz millió dolláros szerződését az intézménnyel, őt magát pedig lemondatták elnöki tisztségéről, lemondása ellenére azonban továbbra is az egyetem oktatója marad.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató