2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

Üzent a Hamász: tárgyalás nélkül nem térhetnek vissza a túszok Izraelbe

A fogolycserékről folytatandó újabb tárgyalások nélkül nem térhetnek vissza Izraelbe a Gázai övezetbe elhurcolt túszok - közölte a radikális iszlamista Hamász katonai szárnyának, az Izzedín al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője vasárnap.Abu Ubajda az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak küldött hangüzenetében külön hangsúlyt fektetett arra, hogy Izrael nem fogja tudni erővel kiszabadítani a foglyokat, és az egyikük kiszabadítására tett, kudarcba fulladt akcióra hivatkozott. Ubajda továbbá azt állította, hogy a Hamász harcosai megrongáltak vagy megsemmisítettek 180 izraeli csapatszállító járművet, harckocsikat és buldózereket az utóbbi tíz napban ismét fellángolt harcokban.

A gázai egészségügyi minisztérium szombati közlése szerint az izraeli hadműveletek következtében eddig mintegy 18 ezer palesztin vesztette életét, és 49 500-an sebesültek meg a Gázai övezetben. Asraf al-Kidra szóvivő az al-Dzsazírának telefonon nyilatkozva azt is mondta, hogy csak az utóbbi 24 órában 297-en hunytak el és több mint 550-en sérültek meg a harcok következtében.

Időközben Hasszán Fadlalláh, a libanoni síita Hezbollah milíciához köthető egyik magas rangú politikus bejelentette, hogy az izraeli légitámadások Libanon déli részén a helyzet "további súlyosbodását" jelentik, amire a szervezet új típusú csapásokkal fog felelni, "ami a felhasznált fegyverek típusát, illetve a kijelölt célpontokat illeti". Hangsúlyozta, hogy az eszkaláció "nem fogja elrettenteni a libanoni ellenállást az ország védelmétől és a Gázai övezet támogatásától".

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató