2024. március 04. - Kázmér
EUR : 393.75
USD : 364.04
Időjárás ikon16°

Zelenszkij primitív módon rátámadt Orbán Viktorra Argentínában (Videó)

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök röviden tárgyaltak Buenos Airesben az új argentin elnök beiktatásának margóján – derült ki az NV ukrán média X-en közzétett bejegyzéséből. A szűkszavú leírás alapján a vezetők rövid megbeszélést folytattak az Európai Unió csúcstalálkozója előtt, ahol Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásai is napirendre kerülhetnek. A felvételen az látszik, hogy Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij beszélgetnek, de az nem derül ki, hogy miről.

Ukrán híradások szerint a felek az argentin parlament vendégszobájában váltottak röviden szót. Emlékeztettek rá, hogy az ukrán elnök korábban Emmanuel Macron francia elnökkel beszélt telefonon, aki pénteken a magyar kormányfőt fogadta.



Korábban az ukrán elnöki hivatal vezetője telefonon tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. A tárgyalás során Andrij Jermak javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóját. Szijjártó Péter úgy reagált, hogy természetesen a magyar fél nyitott egy ilyen találkozóra, de annak csak akkor van értelme, hogyha van esély arra, hogy egy ilyen találkozó pozitív eredménnyel zárul. 

A háború kirobbanása óta meglehetősen szokatlan esemény, hogy az ukrán elnök külföldre utazzon, különösen egy új államfő beiktatására. Elképzelhető, hogy azért is vállalta a hosszú utat Buenos Airesbe, hogy személyesen is szót válthasson Orbán Viktorral. 



Az Európai Unió állam- és kormányfői jövő héten találkoznak. A magyar kormányfő korábban többször egyértelművé tette, hogy mivel a tagországok között nincs egyetértés, ezért a legjobb lenne, ha a csúcson napirendre sem kerülne Ukrajna uniós csatlakozásának ügye. 

Frissítés:

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta:

"Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek: az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről".

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató