2024. február 21. - Eleonóra
EUR : 389.04
USD : 360.29
Időjárás ikon

Az eutanáziáról kezdeményezett népszavazást Karsai Dániel, testvére és a Momentum

Két népszavazási kérdést nyújtott be a Momentum, Karsai Dániel és testvére hétfőn a Nemzeti Választási Irodánál (NVI). A kérdések lényege az, hogy az emberek módosítanák-e a Btk.-t, hogy azok, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, ami jelentős fizikai és/vagy mentális fájdalmat okoz, valamint ami megfosztja őket az emberi méltóságuktól, eutanáziához folyamodhassanak.

Bedő Dávid frakcióvezető-helyettes megjegyezte, hogy a kormány álláspontja egyértelmű, ez részben világnézeti kérdés is, amit tiszteletben tartanak, de szerinte fontos, hogy elinduljon egy társadalmi párbeszéd a témában. A Momentumban úgy látják, hogy fontos az emberi szabadság és méltóság, és hisznek abban, hogy az ember az életvégi döntéseit szabadon hozhassa meg.

Ezt a két kérdést nyújtották be:

- Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó, és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen halálos betegségben szenvednek, és az állapotukban nem várható javulás.

- Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, vagy a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak.
Ha a hatóság átengedi a javaslatot, 200 ezer aláírásra lesz szükség, hogy a kérdésről népszavazás legyen. A Momentum abban bízik, hogy június 9-én, az EP- és önkormányzati választásokkal egy időben lehet majd szavazni a két kérdésről.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke is részt vett a benyújtás utáni sajtótájékoztatón. Azt mondta, hogy pártja is egyetért Karsai javaslatával, támogatják, hogy Magyarországon is legális legyen az aktív eutanázia – gyógyíthatatlan, halálos betegség esetén.

A Párbeszéd-Zöldek parlamenti vitanapot kezdeményeztek, amire hétfőn össze is gyűltek az aláírások. A javaslat szerint a vitanap február 21-én kéne lennie.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató