2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Donald Tuskot a lengyel parlament megválasztotta miniszterelnöknek

A hivatalba lépéséhez még a köztársasági elnök aláírására is szükség van. Az esküt várhatóan szerdán teheti le. 

Hétfő délután az eddigi kormányfő, Mateusz Morawiecki és november 27-én alakult új kormánya elvesztette a bizalmi szavazást, mindössze 190 szavazatot kapott 266-tal szemben. A köztársasági elnök jelöltjének kudarca után a lengyel alkotmány szerint a szejm maga választhat miniszterelnököt. A kinevezés joga ez esetben is az államfőé, de az ilyen jelöltet köteles kinevezni és felesketni.

A szavazás előtti vitában a vesztes eddigi kormánypárt hevesen támadta a jelöltet: Mariusz Blaszczak volt védelmi miniszter szerint Tusk éppen úgy hazudik és nem fogja teljesíteni ígéreteit, mint 2007 és 2014 közötti kormányzása idején, idegen érdekeket szolgál és veszélyezteti az ország szuverenitását, koalíciós partnereit pedig szét fogja verni. Jaroslaw Kaczynski, az eddig kormányzó Jog és Igazságosság elnöke már a szavazás után váratlanul, szót nem kérve, a házszabályt semmibe véve felrohant a szónoki emelvényre, és elfúló hangon odakiáltotta a megválasztott miniszterelnöknek:

maga német ügynök!

Ellenezte Tusk megválasztását a szélsőjobboldali Konfederáció is.

A szavazás azonban megmutatta az új koalíció kényelmes többségét:

Tuskra szavazott mind a 248 támogatója, nemet 201 képviselő mondott.

Tusk kedden mondja el programbeszédét és mutatja be kormányát, amelyet a 2007 és 2015 közti vezető konzervatív-liberális kormánypárton, mostani nevén a Polgári Koalíción kívül akkori partnere, a Parasztpárt, a közben már házelnökké választott Szymon Holownia egykori tévés műsorvezető szintén jobbközép Lengyelország 2050 nevű pártja és az Új Baloldal alkot.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató