2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

Toroczkai: Demokratábbak vagyunk a Fidesznél, a DK-nál is meg Karácsonynál is

Nem ért egyet azzal, hogy a Fidesz csicskapártja lenne a Mi Hazánk, sőt szerinte a kormánypárt, de még Ungár Péter is a Mi Hazánktól lopja az ötleteit - mondta a Telexnek adott nagyinterjújában Toroczkai László, a párt első embere.

Hosszú interjút adott a Telexnek Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke. “Mi iszonyúan távol vagyunk a Fidesztől. Amióta a parlamentbe kerültünk,

több száz alkalommal szavaztunk együtt a balliberális pártokkal.

Ez nem téma. Ha egyszer együtt szavazunk a Fidesszel, Fidesz-bérencek vagyunk. Hát nem mi vállaltuk fel a Fidesz programját, hanem a Fidesz vállalja föl, vagy inkább úgy mondanám, hogy lopkodja el a mi programpontjainkat” - így reagált Toroczkai arra a kérdésre, hogy úgy tűnik, sok esetben együtt mozognak a Fidesszel. A Mi Hazánk vezetője szerint nem csak a Fidesz, de az LMP-s Ungár Péter is a pártjuk szlogenjeit lopta az utóbbi időben, “néha meglepődöm, mintha csak én beszélnék a parlamentben”. Toroszkai szerint “az 1 százalékra zuhant LMP kétségbeesetten próbál a Mi Hazánk hátán visszakapaszkodni a politikába”, és szerinte úgy tűnik, egész sikeresen csinálja ezt.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz rendkívüli ülést is összehívott a Mi Hazánk választási javaslatai miatt, amik gyorsan átmentek a parlamenti bizottságokon is, és kedden már szavaznak is róluk az Országgyűlésben, Toroczkai azt mondta: hónapok óta beszédtéma volt politikai körökben, hogy jönnek a választások, és mindenki számolgatott. “Mindenki látta, hogy az a rendszer, amit 2014-ben a Fidesz egyoldalúan alakított ki a fővárosban, az mindig a nagy pártoknak kedvez. Hol a Fidesznek, hol a balliberális DK-nak, aki az alfahím az összefogásban. A Mi Hazánk Mozgalomnak, és a főváros esetében például a Kétfarkú Kutya Pártnak nyilván ez a választási rendszer nem kedvez. Más pártoknak is jobb lenne az arányos és igazságos listás választási rendszer. Nyilvánvalóan a DK-nak is kellemetlen az, hogy a 0,5 százalékos Párbeszéd sakkban tartja őt a fővárosban” - mondta.

Toroczkai szerint

Budapesten Karácsony Gergely és a Párbeszéd az, aki “törpepártként, minoritásként uralja a magyarok fővárosát”, ez szerinte egy alapvető probléma.

“És most éreztük, hogy van egy olyan hangulat a parlamenti folyosón, amiből érezni lehet, hogy több párt örülne annak, ha a 2014 előtti listás, arányos választási rendszer visszaállna. Persze nekünk politikailag az sem óriási tragédia, ha az derül ki, hogy valójában a Fidesz hatalomgyakorlási módszere, és a Karácsony Gergely által vezetett balliberális tömb hatalomgyakorlási módszere ugyanolyan” - fogalmazott.

Kérdés, mi lesz, ha a Fidesz nem támogatja másik ötletük, az országgyűlési választások győzteskompenzációs szabályainak átírását. Arra a kérdésre, hogy hajlandóak lennének-e ebben az esetben nemmel szavazni a saját javaslatukra, azt felelte: “Hajlandóak vagyunk nemet mondani, csak kicsit akkor ilyen balekokként jövünk ki ebből a történetből. Akkor úgy tűnne, mintha tényleg hülyék lennénk, beadtunk egy javaslatot, aztán meg sem szavazzuk. Úgyhogy én ezt egyelőre még nem tartom a legvalószínűbbnek.”

Szerinte ha a Mi Hazánk nem szavazza meg, akkor is átmegy, ha a Fidesz akarja. “De ettől függetlenül ennek fontos politikai hozadékai is vannak. Nekünk politikai haszon az is, ha megmutatjuk, milyen a Fidesz és milyen Karácsony Gergely meg a baloldal. Mi meg nem ilyenek vagyunk, Novák Előd is többször elmondta a parlamenti felszólalásaiban, hogy azért gondolkodjanak el mindannyian azon, hogy hova jutott a magyar politika. Hogy Novák Előd meg Toroczkai László a demokrácia őrei.

Ez van. Demokratábbak vagyunk náluk. A Fidesznél is, meg a DK-nál is, meg Karácsonynál is.”

Toroczkai szerint gyakorlatilag augusztus vége óta a Mi Hazánk tematizálja közbeszédet.

“Nem tudom, emlékszik-e rá, hogy még L.L. Juniorral is kellett vitatkoznom szeptemberben. Aztán bement Dúró Dóra a Nemzeti Múzeumba egy kiállítást megnézni, akkor egy hónapig az L. Simon-ügy volt a tematizálás. Most meg egy hónapja ezzel foglalkozik mindenki. Mindenkinek hozzánk kell igazodnia” - utalt a sikereikre.

Az interjúban beszélt arról is, hogy nem tudta meggyőzni az egykori jobbikos EP-képviselőt, Morvai Krisztinát, hogy legyen a Mi Hazánk listavezetője az EP-választáson. Így aztán valószínűleg ő maga lesz az első helyen, bár nem akar kimenni Brüsszelbe.

Arra a kérdésre, hogy mit szól Vona Gábor volt jobbikos vezér pártalapításáról, Toroczkai azt mondta, abból a szempontból nem bánja, hogy legalább most akkor végre egyszer versenyben lesznek.

“Igazából mi sosem voltunk versenyben. 2010 előtt én engedtem át neki a terepet, volt egy olyan egyezség közöttünk, hogy nem én alakítok pártot és megyek a parlamentbe, hanem én segítem be őket az utcáról. 2008 előtt azért nekem nagyobb hatásom volt arra a közegre, akik végül bevitték a Jobbikot a Parlamentbe. Aztán 2010 után kétségtelenül már Vona fújta a passzátszelet ugyanebben a táborban. Majd 2016-ban ő kért fel engem, hogy térjek vissza az országos politikába, 2018-ben meg már egyike volt annak a csapatnak, amelyik kitalálta azt a rágalmat, narratívát, hogy mi a Fidesz testvérpártja vagyunk. De igazából mi soha nem fociztunk egy pályán, egymás mellett más dimenziókban voltunk.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató