2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Harminc éve hunyt el Antall József

1993. december 12-én vasárnap nem sokkal este 6 óra után elsötétült a Magyar televízió adása, majd pár perc múlva Boross Péter akkori belügyminiszter bejelentette, hogy elhunyt Magyarország rendszerváltás utáni első miniszterelnöke, Antall József.

A kormányfő akkor már hosszú ideje küzdött daganatos betegségével, amelyet először 1990 nyarán diagnosztizáltak nála. Bár több sikeres orvosi beavatkozáson is átesett, végül nem tudta legyőzni a halálos kórt.

Antall József holttestét 1993. december 17-én ravatalozták fel a Parlament épületében, koporsója előtt több tízezren rótták le kegyeletüket, olyan neves politikusok is, mint Helmut Kohl német kancellár, Al Gore, az Egyesült Államok alelnöke, és Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök. Antall Józsefet egy nappal később helyezték végső nyugalomra a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

A néhai miniszerelnök politikai munkásságát sokan értékelték az elmúlt években.

A halálának huszadik évfordulóján megtartott parlamenti emlékülésen Orbán Viktor miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy Antall József öröksége ma is ható erő.

Ahogy Orbán fogalmazott: „Antall Józsefnek jutott az a feladat, hogy felébressze Magyarországot a Kádár-korszak kábulatából. Szerinte azonban olyanok is voltak „akik az ébredés után szerettek volna inkább ismét álomba szenderülni", ezért az adósságra épített és jólétinek titulált rendszert nem volt elég a tárgyalóasztal mellett legyőzni, a rendszerváltásnak a közgondolkodásban is meg kellett történnie.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató