2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Von der Leyen üdvözölte Tuskot, és adott neki ötmilliárd eurót

Szívélyes üdvözlést és több milliárd eurót kapott Donald Tusk az Európai Bizottság elnökétől. Ursula von der Leyen kifejtette, hogy nagyon várja a közös munkát az új lengyel miniszterelnökkel, illetve arról is írt, hogy a REPowerEU-ból ötmilliárd eurót még az év vége előtt megkaphat Lengyelország.

Üdvözlöm önt régi-új miniszterelnöki pozíciójában. Nehéz időket él most Európa, ezért a tapasztalata felbecsülhetetlen értékű lesz európai családunk számára – írta az Európai Bizottság elnöke Lengyelország frissen megválasztott miniszterelnökének. Ursula von der Leyen hozzátette, hogy nagyon sok munka vár a közösségre, de örül neki, hogy együtt dolgozhat Donald Tuskkal.

Üdvözlőlevelében a bizottság elnöke azt írta, hogy külön örül annak, hogy Tusk kormányának programjában fontos helyen szerepel a jogállamiság kérdése, illetve az Európai Bizottság által megfogalmazott aggályok kezelése – olvasható az Európai Bizottság honlapján közzétett levélben.

Von der Leyen külön kiemelte, hogy Tusk kezdeményezte Lengyelország csatlakozását az Európai Ügynökséghez.

A levélben az is szerepel, hogy a bizottság elnöke kész feloldani a Lengyelországnak járó forrásokat, ha a bírói függetlenséget érintő ügyekben előrelépést tudnak elérni.

Tekintettel az eddig tervezett intézkedéseire, biztos vagyok abban, hogy ez nem jelenthet problémát – írta Von der Leyen.

Bár a NextGenerationEU programmal kapcsolatban még vannak elvárások az unió részéről, az Európai Bizottság elnöke egy „üdvözlő ajándékkal” azért kedveskedett Donald Tusknak.

A REPowerEU keretből a bizottság még az idei év vége előtt kifizethet ötmilliárd eurót Lengyelországnak.

Ezt a pénzt az energiarendszerek és szén-dioxid-mentesítési erőfeszítések modernizálására használhatja Varsó. Ebből a REPowerEU keretből Magyarországnak 10 milliárd eurót utal ki az unió.

Ursula von der Leyen a levelét azzal zárta, hogy biztosította Donald Tuskot, hogy az Európai Bizottság az új lengyel kormány oldalán áll.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató