2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Brüsszeli korrupciós botrány: marokkói diplomatát hallgattak ki a nyomozók

Noha a hivatal nem kívánja megerősíteni a diplomata személyazonosságát, információk szerint az érintett nem más, mint Abderrahím Atmún, aki szoros kapcsolatban állt Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselővel.

A belga rendőrség egy marokkói diplomatát hallgatott ki hazájában az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós botrány miatt elrendelt nyomozás részeként – tájékoztatott a Le Desk című, francia nyelvű marokkói hírportál vasárnap.

A beszámoló szerint a kihallgatás azon vizsgálati nyomozás része, amelyet a belga rendőrség az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrányba keveredett, azóta leváltott szocialista alelnöke, Eva Kaili ügyében, titkosszolgálati jelentések alapján indított 2022 decemberében.

A belga nyomozók ezen a héten Marokkóba utaztak az ügyben illetékes vizsgálóbíróval és a szövetségi ügyészség bírájával nyomozati feladatok ellátására és meghallgatásokra
– idézte a belga szövetségi ügyészség levelét a hírportál.

A korrupciós nyomozásokért felelős belga szövetségi hivatal (OCRC) munkatársai a diplomata mellett annak munkatársait is kihallgatták. Noha a hivatal nem kívánja megerősíteni a diplomata személyazonosságát, információk szerint a Rabatban kihallgatott diplomata, Abderrahím Atmún, aki szoros kapcsolatban állt Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselővel. Panzeri a gyanú szerint azért fogadott el kenőpénzt a marokkói tisztviselőtől, hogy segítsen beavatkozni az EP hazáját érintő döntéseibe – írták. A két férfi évek óta ismerte egymást.

Az EP Marokkóért felelős albizottságának korábbi elnöke, Panzeri otthonában 600 ezer eurót foglaltak le 2022 decemberében.

Az Európai Parlament leváltott alelnökét, Eva Kailit, valamint élettársát, az olasz Francesco Giorgit és Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselőt december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató