2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Ukrán politológus: Januárban kitörhet a "Majdan" Tajvanon

Januárban Kína-ellenes Majdanra kerülhet sor Tajvanon egy Kína-barát párt választási győzelme miatt - mondta Andrij Zolotarjov ukrán politikai elemző az Ukrán Politikai Intézet igazgatója.

"Az események ott kezdődhetnek - a tajvani Majdan. Lehet, hogy januárban kezdődik Tajvan körül, ahol Kína-barát pártok nyerhetik meg a választásokat"

- figyelmeztetett a szakértő.

Ugyanakkor az elemző szerint az USA számára nehézséget jelent, hogy egyszerre több konfliktust támogasson.

Az Egyesült Államok nem lehet többé a világ politikai vezetője

- véli Zolotarjov.

A Tajvan körüli helyzet jelentősen kiéleződött, miután Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház akkori elnöke tavaly augusztus elején ellátogatott a szigetre. Kína, amely a szigetet egyik tartományának tekinti, elítélte Pelosi látogatását, mivel azt a tajvani szeparatizmus amerikai támogatásának tekintette, és nagyszabású hadgyakorlatokat tartott.

A sziget és a szárazföldi Kína közötti üzleti és informális kapcsolatok az 1980-as évek végén indultak újra. Az 1990-es évek eleje óta a két fél nem kormányzati szervezetek - a pekingi székhelyű Association for the Development of Relations Across the Taiwan Strait és a tajpeji székhelyű Cross-Strait Exchange Foundation - révén tartja a kapcsolatot.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató