2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Izrael szárazföldi háborút tervez a libanoni Hezbollah ellen – The Times

A The Times című újság az izraeli hadsereg vezérkarának forrásaira hivatkozva azt írja, hogy Izrael "új szárazföldi háborút tervez a Hezbollah ellen" Libanonban.



A cikk azt állítja, hogy már kidolgozták a Dél-Libanon elleni invázió tervét. Az IDF azt mondja, hogy a Hezbollahot északra, a Litáni folyóig akarja szorítani, amely mindkét fél számára szimbolikus jelentőségű vonal.

A kiadvány azt írja, hogy egy ilyen terv magában hordozza a háború további eszkalálódásának kockázatát a tágabb Közel-Keleten, és ellentmond a nyugati szövetségesek visszafogottságra való felhívásának.

A Hezbollah inváziójának kezdeti kockázata ősszel csökkent, amikor vezetője, Hasszán Naszrallah kijelentette, hogy a csoport nem indít nagyobb offenzívát, hacsak Izrael nem engedi meg a provokációkat a maga részéről, vagy a Hamász nem kerül a teljes vereség szélére.

Korábban Izrael ultimátumot intézett Libanonhoz, amelyben a Hezbollah harcosainak 48 órán belüli kivonását követelte. Izrael követeléseit állítólag közvetítőkön keresztül közölték a libanoni kormánnyal és csapatokkal. Válaszul a Hezbollah közölte, hogy kész tüzet nyitni bármely IDF-katonára vagy telepesre a libanoni-izraeli határ három kilométeres zónáján belül.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató