2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Az MNB 13 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 13 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a folyósítási kontrollfolyamataiban és a felügyeleti adatszolgáltatásaiban feltárt hiányosságok miatt.

Az MTI-nek küldött közleményében a jegybank kiemelte: a hitelintézetet kötelezték a jogsértések megszüntetésére, az azonosított problémák nem hordoznak rendszerkockázatot, nem veszélyeztetik a bank megbízható működését.

Az MNB az UniCredit Bank Hungary Zrt.-nél folytatott célvizsgálata a vizsgálati témaköröktől függően a 2022. március 31-től, illetve 2023. január 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

Ennek során egyebek mellett megállapították, hogy a bank vállalati hitelellenőrzési utasítása nem teljeskörű és ellentmondásos volt.

Az összeg alapú szegmentálás területén a bank nem kellően prudens módszertant alkalmazott. A folyósítási feltételek teljesülésének ellenőrzése esetében pedig nem minden ügylettípusnál valósult meg az üzleti területtől független kontroll, illetve azok ellenőrzésének egységes dokumentálása és nyilvántartása.

A feltárt hiányosságok miatt az MNB haladéktalanul, illetve egyes esetekben 2024. március 31-i határidővel kötelezte a céget a problémák megszüntetésére.

A banknak az előírt kötelezettségek teljeskörű végrehajtásának ellenőrzéséről készített - a vezető testületek által is megtárgyalt, jóváhagyott - belső ellenőri jelentéssel 2024. május végéig szükséges beszámolnia a hibákat orvosló lépéseiről.

A felügyelet a jogsértések miatt összességében 13 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a hitelintézetre, enyhítő körülménynek számított a bank együttműködő magatartása, illetve az, hogy már a vizsgálat alatt megkezdte a hiányosságok egy részének megszüntetését

- tájékoztatott az MNB.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató