2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Egész Magyarország összefogott a székelyudvarhelyi tragédia után

Összefogott Magyarország: több szervezet, cég és egyetem ajánlott fel támogatást a székelyföldi tragédia után. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet gyűjtésbe kezdett, és gyorssegélyt küld, míg az Óbudai Egyetem azonnali ötmillió forintos segéllyel támogatta az áldozatok családját – számolt be róla a Híradó.hu portál.

Hargita megye prefektusa pedig közölte: a fedél, ruha és tanszerek nélkül maradt diákok segélyt kapnak majd. A több mint 130 éves diákotthonban 97 tanuló lakott, ők egy ideig biztos nem tudnak visszamenni az épületbe. Közben hazánk is azonnal felajánlotta támogatását. A kormány közölte: Magyarország minden segítséget megad az épület állapotának stabilizálásához és újjáépítéséhez.

Az Ökumenikus Segélyszervezet hárommillió forintot ajánlott fel, és gyűjtést szervez a károsultak megsegítésére. – Fontosnak tartottuk, hogy kifejezzük szolidaritásunkat a székelyudvarhelyi kollégiumépület-omlás áldozataival, illetve az ő családjaikkal. Éppen ezért az Ökumenikus Segélyszervezet hárommillió forintot ajánlott fel, és elindítottunk egy szolidaritási akciót. Aki ehhez szeretne csatlakozni, az a segélyszervezet oldalán ezt célzottan megteheti – hangsúlyozta Gáncs Kristóf, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Az Óbudai Egyetem is gyűjtést szervez, emellett ötmillió forintot ajánlott fel az intézmény vezetése. – Egy dékáni tanács keretében azonnali utalás mellett döntöttünk. Ötmillió forintot ajánlottunk fel azonnali gyorssegélyként a Véndiák Egyesületnek a Tamási Áron-kollégium esetében. Ez az érték már meg is érkezett a számlájukra – mondta el Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora.

Az Óbudai Egyetem segíteni szeretne a romeltakarításban és a helyreállítási munkálatokban is, ezért felajánlották a Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar segítségét. Az Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatóira és hallgatóira pedig az összeomlott kollégium újjáépítésének előkészületeiben számíthatnak majd a székelyudvarhelyiek.

Eközben továbbra is válságos állapotban van az a 17 éves diáklány, akit maga alá temetett a törmelék a balesetet követően. A tragédiát követően kiderült, hogy az iskolában földmunkákat végeztek a közelben, de azt még vizsgálják, hogy ennek van-e köze az épület összeomlásához. A Hargita megyei rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított eljárást.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató