2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Orbán Viktor: "Nagy csaták lesznek még Ukrajna uniós pénzügyi támogatásáról"

A Tv2 Tények című műsorában adott interjút Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint három veszélyforrás van, amire különösképpen figyelni kell Magyarországon - így az orosz-ukrán háború, az izraeli konfliktus, illetve az egyre növekvő migrációs veszély.

A miniszterelnök elmondta: ez nem a mi háborúnk. Mint közölte, van egy propaganda, miszerint ez az elég világ háborúja, ám ez nincs így.

Orbán szerint abból kell kiindulni, hogy „senki nem mond igazat”, így aztán a számoknak nem lehet szerinte hinni, de valahol 100 ezer környékén lehet a halottak és sérültek száma. Így aztán nincs más hátra, mint a tűzszünet és a béketárgyalások.

Egyedül Magyarország képviseli Európában azt a kezdetektől, hogy Ukrajnában tűzszünetre van szükség.

Korábban még soha sem fordult elő, hogy egy háborúban álló országot akarnának felvenni az Unióba – mondta el a miniszterelnök az EU-csúccsal kapcsolatban.

A miniszterelnök szerint egy uniós felvétel esetén „mérnöki pontossággal” ki kell számítani mindent, a gazdaságot pedig „agyonvághatja”, ha beengedik az ukránokat. A miniszterelnök álláspontja szerint az mégsem tisztázódott, hogy Ukrajna azon területei is az Európai Unió részei lehetnének-e, amelyet Oroszország jelenleg a fennhatósága alatt tart. Így aztán szerinte ismerni kell az összes kockázatot, és „mégiscsak demokráciában élünk”, tudni kell az emberek véleményét is erről.

Ezért indítottak nemzeti konzultációt, „más nem meri megkérdezni saját állampolgárai véleményét”. Orbán Viktor szerint 150-190 milliárd euró között van az az összeg, amit az uniónak pluszban elő kéne teremtenie, ha valóban fel akarja venni Ukrajnát.

„Az talán érhető, ha Magyarország nem tud megállítani 26 megveszekedett országot, inkább az volt a nehéz, hogy maradjunk ki ebből, hogy közben életben is maradjunk”

- mondta.

Abban az esetben, ha Ukrajna tagságot nyerne, átmenne az összes olyan támogatás nekik, amelyek eddig a közép-európai országokat, köztük Magyarországot is megillették – közölte a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta: nem akarnak hozzájárulni ahhoz, hogy odaadják a magyarok pénzét Ukrajnának.

Kénköves villámokra kell számítani. Nehéz lesz

– fogalmazott a jövő februárban esedékes EU-csúcs kapcsán.

Szót ejtett róla, hogy jó lenne, ha lehetne számítani ebben a baloldalra. Van néhány olyan ügy, ami nemzeti ügy és ilyenekben nem harcolni kellene egymással.

A baloldal nyíltan arról beszél, hogy Magyarország ne kapja meg az uniós forrásokat

– szögezte le Orbán Viktor.

Érintette a szuverenitásvédelmi törvényt is. Orbán szerint eddig azt hitték, olyan törvényeik vannak, amik garantálják az ország biztonságát, de aztán a tavalyi országgyűlési választásokon kiderült, „ez a rendszer ereszt, a sajtban lukak vannak: a dollárok begurultak”. „Ön szerint a magyar emberek értik ezt az összefüggést?” – kérdezte Gönczi a miniszterelnököt, mire ő úgy felelt:

„Ahogy én ismerem a magyarokat, ha valamit értenek, hát ezt értik”.

Magyarországon ismerős minta, valaki vért ad az országért, valaki meg elárulja a hazát, mondta.

Orbán arról is beszélt, hogy már az is merész célkitűzésnek tűnt, hogy 10 százalékra csökkenjen le az év végére az infláció, de most azt mondta, nem zárja ki, hogy december végén 7 százalék körül lesz az infláció. „Büszkék vagyunk, mert életben vagyunk. (…) Az inflációt megfogtuk, de ez még kevés, ez nem azonos a jó hírrel. A jó hír az, ha a gazdasági növekedés is megindul”, mondta.

A kérdésre, hogy„Mire lehetünk a legbüszkébbek 2023-ból? Azért naponta jöttek a jó hírek”, Orbán úgy felelt, a Nobel-díjakra.

Eddig volt szó a munkáról, jött a karácsony. Orbán azt mondta, „asszonyok körül forog ez is, az asszonyok nélkül nincs se karácsony, se húsvét”. Otthon mindent a felesége, Lévai Anikó csinál, ő csak betüzel a pontynak.

Mi a fő üzenete szentestére a magyar családoknak? – érkezett a következő kérdés a miniszterelnöknek. Orbán pedig meg is osztotta a nézőkkel a gondolatait:

„Akármilyen nehézség is van, ha az ember jó ügy mellett kötelezi el magát, és nem adja fel, kitart mellette, akkor a végén a dolgok jóra fordulnak. És a magyarok ezt szerintem tudják. Csak ki kell bírni. Áldott ünnepeket kívánok”.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató