2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Orbán: A futballban követtem el a legnagyobb hibát az elmúlt tíz évben, 64 ezres stadiont építettünk 90 ezres helyett

„A futballban követtem el a legnagyobb hibát az elmúlt tíz évben: hatvannégyezres stadiont építettünk kilencvenezres helyett”

– mondta a miniszterelnök a Nemzeti Sportnak adott interjújában a Puskás Arénára utalva. 

„Bármi megtörténhet. Ez egy olyan csoport, amiben istenítélet lesz. Három emlékezetes meccset szeretnék látni” – mondta a nyári németországi labdarúgó-Európa-bajnoksággal kapcsolatban a kormányfő. Ha nem is könnyű, de a továbbjutás szempontjából megoldható csoportot kapott a kontinenstornára egyenes ágon, veretlenül kijutó magyar válogatott.

A csoportunkban a mostanában gyengélkedő Németország mellett Skócia és Svájc lesz ott.

Az interjú teljes egészében itt olvasható.

Orbán Viktor a sokat kritizált futballakadémiákról és a kevés magyar játékosról is kérdezték, a miniszterelnök így válaszolt:

 Most a hétvégén például nagyon örültem, amikor kimentem a Videoton–Paks meccsre és azt láttam, hogy a Fehérvár nyolc magyarral állt föl. A Paks tizenegyét is beleszámítva úgy kezdődött a meccs, hogy volt tizenkilenc magyar a pályán a huszonkettőből. Váltás megy végbe az akadémia-rendszerben is. Van egy állami akadémiai rendszerünk, ami több sportágat magába foglal. Ezek közül az egyetlen, amelyikkel közelebbről foglalkozom, mert van benne valamennyi jártasságom, a futballakadémiai rendszer, ennek az alapjait Mezey Györggyel gondoltuk ki, aki már sajnos nem aktív. Most elérkeztünk egy korszakhatárhoz. Eddig arra volt szükség, hogy segítséget nyújtsunk az akadémiáknak, és folyamatokat szabályozzunk, tehát hogy milyen edzésmódszerek, milyen periodizáció, milyen felkészítés, milyen utánpótlás-filozófia szerint érdemes dolgozni. Ebben benne van több mint tíz évünk. Mostanra minden akadémia megtalálta a saját filozófiáját, szakmai koncepcióját, megvannak a létesítményeik, megtalálta a megfelelő szakembereket. Most már arra van szükség, ahogy a mi szakmánkban mondják, hogy a kimenetre összpontosítsunk. Az akadémiák működtetése, finanszírozása jelentősen átalakul, és a teljesítményt helyezi majd a középpontba. Azt, hogy mi jön ki belőle. Már nem azzal foglalkozunk, hogy mi történik ott, hanem hogy mi jön ki az akadémiákról. Egy-egy intézményből hány játékos játszik a felnőttcsapatban? Hányan játszanak a válogatottban? Már ehhez mérjük a támogatást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató