2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Fico: Ukrajna nem képes legyőzni Oroszországot

Az Ukrajnába pumpált nyugati fegyverek sem lesznek elegendőek az Oroszország feletti győzelemhez – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök, hozzátéve, hogy ez azt jelenti, hogy a konfliktusnak nincs katonai megoldása.

A Pravda című helyi lapnak adott pénteki interjújában Fico – aki élesen bírálta a Kijevbe küldött fegyvereket – azt állította, hogy bár a Nyugat mindent megtesz azért, hogy Ukrajnát arra használja fel, hogy mind gazdaságilag, mind katonailag “megsemmisítse” Oroszországot, ez a megközelítés már a kezdetektől fogva kudarcra van ítélve.

“EZ A TERV SOHA NEM MŰKÖDHET, EZ A VALÓSÁG ÉS AZ OROSZORSZÁGI FÖDERÁCIÓ VALÓDI HELYZETÉNEK ABSZOLÚT FÉLREÉRTÉSE” – JEGYEZTE MEG, EMLÉKEZTETVE ARRA, HOGY MOSZKVA IDÉN TÖBB TERÜLETET SZERZETT, MINT UKRAJNA, MÉG AZ UTÓBBI SZERENCSÉTLEN ELLENTÁMADÁSA ELLENÉRE IS.



Fico szerint bár a nyugati szankciók Moszkva számára kétségtelenül kellemetlenek, hiba lenne azt gondolni, hogy “egy orosz állampolgár azért veri a fejét a falba, mert nem vehet amerikai telefont”, hiszen egyszerűen vehet kínai telefont.

AMI A HARCTÉRI HELYZETET ILLETI, A NYUGATNAK ŐSZINTÉN BE KELLENE ISMERNIE, HOGY “UKRAJNÁNAK NINCS ELÉG EREJE AHHOZ, HOGY KATONAILAG MEGFORDÍTSA A HELYZETET” – MONDTA A MINISZTERELNÖK.

A világ összes fegyverét, minden pénzét odaönthetjük, Oroszországot katonailag soha nem fogjuk legyőzni. Most 2023 és 2024 következik, és látni fogják, hogy Oroszország kezdi diktálni a konfliktus rendezésének feltételeit.

Közben Fico emlékeztetett arra, hogy Ukrajnának már a konfliktus korai szakaszában megvolt a lehetősége arra, hogy véget vessen a konfliktusnak az Oroszországgal való megállapodás aláírásával, de a nyugati ígéretek után elállt a tárgyalási folyamattól.

Tavaly júniusban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy 2022 tavaszán Moszkva és Kijev olyan békeszerződést dolgozott ki, amelyben Ukrajna semleges státusz mellett kötelezte el magát. David Arahamija ukrán parlamenti képviselő, aki a tárgyalásokon a kijevi delegációt vezette, később megerősítette, hogy ez volt Oroszország egyik legfontosabb követelése. Azt is elmondta, hogy Ukrajna azután szakította meg az együttműködést, hogy Boris Johnson akkori brit miniszterelnök erre utasítást adott.

Néhány hónappal a tárgyalások meghiúsulása után négy korábbi ukrán régió nyilvános népszavazáson elsöprő többséggel az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntött, és Volodimir Zelenszkij elnök később elzárkózott a Moszkvával folytatott tárgyalásoktól. Oroszország azonban fenntartja, hogy nyitott a tárgyalásokra.

A DOLGOK JELENLEGI ÁLLÁSA SZERINT “CSAK EGY NAIV EMBER” KÉPZELHETI AZT, HOGY OROSZORSZÁG FONTOLÓRA VENNÉ ÚJ TERÜLETEINEK ELHAGYÁSÁT – ZÁRTA FICO.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató