2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Megvétózta a lengyel elnök Donald Tusk költségvetését

Andrzej Duda lengyel elnök szombaton kijelentette, hogy megvétózza a kormány 2024-es költségvetési törvényjavaslatát, és javaslatot tesz saját javaslatára Donald Tusk új lengyel miniszterelnökkel szemben.

Az X-en tette közzé ezzel kapcsolatos gondolatait. „Megvétózom a 2024-es költségvetéssel kapcsolatos törvényt, amely hárommilliárd zlotyt (263 milliárd forint) fordítana a köztelevízióra és a közrádióra.”

Az alkotmány és a demokratikus jogállam elveinek kirívó megsértése miatt ehhez nem lehet hozzájárulni. A köztelevíziót és a közrádiót először megbízhatóan és legálisan kell megjavítani

− írta.

Donald Tusk új lengyel miniszterelnök egyik első intézkedése az volt, hogy politikai tisztogatásokba kezdett, és igyekszik a saját embereit tenni a hatalomba. A napokban lényegében letarolta a köztelevíziót és a közrádiót is: felmentették a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, továbbá új felügyelőtanácsokat alakítanak Tusk miniszterei.

Tegnap Sienkiewicz miniszter nyilvánvalóan megsértette az alkotmányt − mondta Andrzej Duda elnök csütörtökön a lengyel Radio Zet műsorában. Véleménye szerint a kormány intézkedései jogellenesek. Ez anarchia – mondta az elnök akkor. Emlékeztetett arra, hogy véleményét már a miniszterelnöknek írt levélben, valamint a Donald Tuskkal és Szymon Holowniával folytatott tárgyalásokon is kifejtette.

Az X-en Duda kifejtette, hogy a jelenlegi helyzetben elfogadhatatlan, hogy a köztelevíziót egy parlamenti többség által támogatott költségvetési aktussal finanszírozzák. Mint írta,

„a törvényjavaslatomban minden egyéb költségvetési kiadás – beleértve a pedagógusbér-emelést is – megmarad”.

Hozzátette,  közvetlenül az ünnepek után benyújtja saját költségvetését a szejmnek, amely többek között a a költségvetési törvényben tervezett pedagógusok és egyéb kiadások emelése lesz. Az elnök felszólította a szejm és a szenátus elnökét is, hogy hívják össze a parlament mindkét házának ülését a költségvetésének megtárgyalása és elfogadása érdekében.

Jan Grabiec, a miniszterelnöki kancellária vezetője abszurdnak nevezte Duda bejelentését, mondván az elnöknek nincs sok beleszólása. „Azt mondja, hogy valamiféle költségvetési törvényjavaslatot fog benyújtani, pedig ez kívül esik az elnök hatáskörén” – mondta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató