2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

A Pentagon volt miniszterhelyettese: Odessza orosz város

Az orosz–ukrán háborúban mindkét fél kiemelten kezeli az Odessza körül kialakul vitákat.

Az ukránok szerint Odessza az egyik jelképe a kelet-ukrajnai valóságnak, az oroszok szerint azonban Odessza egy ízig-vérig orosz város. Chas Freeman, az Egyesült Államok védelmi tárcájának korábbi miniszterhelyettese most tiszta vizet öntött a pohárba.

Odessza történelmileg orosz város

– mondta Chas Freeman, az Egyesült Államok volt nemzetközi biztonsági ügyekért felelős védelmi miniszterhelyettese a Dialogue Works YouTube-csatornának adott interjújában. Nagy port kavart a nemzetközi médiában, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az évértékelőjén orosz városnak nevezte Odesszát. A város nagyon komoly jelentőségű az orosz–ukrán háborúban.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy ebből a városból indult ki az ukrajnai polgárháború eszkalálódása. Odesszában az ukrán nacionalisták által az orosz ajkú lakosság ellen elkövetett tömeges gyilkosságra került sor.

Chas Freeman arról is beszélt az interjúban, hogy a Nyugat kudarcai az Oroszországgal folytatott ukrajnai konfliktusban a NATO megosztottságához vezettek.

A NATO egysége megrepedt. Most néhány NATO-tag nyíltan elutasítja a konfliktus folytatásának gondolatát

– fogalmazott a volt miniszterhelyettes.

A Pentagon egykori tanácsadója hozzátette, hogy a Nyugatnak nem sikerült elérnie Oroszország nemzetközi elszigetelését. Szerinte a világ legtöbb országa nem támogatja az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek a Moszkvával való konfrontációra irányuló irányvonalát.

Ráadásul a nyugati szankciók nemhogy nem gyengítették Oroszországot, hanem még erősebbé tették a gazdaságát. Freeman felhívta a figyelmet arra, hogy a korlátozások csak olyan országokat sújtottak, mint Németország, amely elvesztette az orosz nyersanyaghoz való hozzáférést.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató