2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Olaf Scholz újévi köszöntője: "Putyin!"

A német kancellár újévi beszédében arra szólította fel országa lakosságát, hogy ne veszítse el a jövőbe vetett hitét, miközben alkalmazkodik a többszörös válságokat átélő és egyre gyorsabb ütemben változó világhoz. A Der Spiegel német hetilap tudósítása szerint Olaf Scholz az idei újévi beszédében optimizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Németország képes megfelelni a mostani kihívásoknak.



Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint ugyanakkor a vasárnap sugárzott beszédében Olaf Scholz a világban jelenlévő vérontásról és szenvedésről is beszélt.

Világunk rendezetlenebbé és keményebb hellyé vált. Szinte lélegzetelállító sebességgel változik  – mondta a kancellár, aki üzenetében utalt

az orosz–ukrán háborúra s az abból fakadó energiaár-emelkedésre, a koronavírus-járványra, valamint a Hamász támadására, amely Izrael katonai offenzíváját indította el Gázában. 

Ezek miatt pedig mindannyiunknak változnia kell – tette hozzá a német vezető, aki szerint ez sokak számára aggasztó lehet. Scholz ugyanakkor pozitívan áll a kihívásokhoz. 

Németország túl lesz ezen – mondta.

Amíg a koronavírus félúton véget ért, Oroszország könyörtelen háborút indított Európa közepén

 – mondta.

Az AP jelentés szerint a kancellár rámutatott, hogy az egy évvel ezelőtti széles körű aggodalom ellenére a németek tavaly télen sem maradtak fűtés nélkül, miután – mint fogalmazott –

Oroszország leállította az Európába irányuló földgázszállításának nagy részét.

(Valójában Európa mondott le az orosz gázról - a szerk.)

Másképpen alakultak a dolgok. Az infláció csökkent. Emelkednek a bérek és a nyugdíjak. Gáztárolóink zsúfolásig megtelnek a télre – húzta alá a kancellár, aki egyben bizalmát fejezte ki többpárti koalíciós kormányával kapcsolatban is.

A hírügynökség emlékeztetett: a Scholz-vezette német kormány a hatalmon belüli belharcáról vált ismertté, és a közvélemény-kutatások alapján is visszaesett a támogatottsága, sőt Németország gazdasága is alulteljesít, de a kancellár ennek ellenére megpróbált pozitív képet festeni az előttünk álló évről.

Ma több nőnek és férfinak van munkája Németországban, mint a múltban bármikor  – mondta a kancellár. Scholz az Európai Unió fontosságát is hangsúlyozta, különösen a válságok idején.

Erősségünk az Európai Unióban van. Amikor az EU egységes frontot mutat be, akkor több mint négyszázmillió ember nevében szól. A nyolcmilliárdos világban, amely hamarosan tízmilliárdos lesz, ez az igazi érték – hangsúlyozta.

(MNO nyomán)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató