2024. július 24. - Kincső, Kinga
EUR : 390.17
USD : 358.68
Időjárás ikon30°20°

A britek készek megtámadni a húszikat a Vörös-tenger miatt

A húszik támadásai ellehetetlenítik a hajózást a Vörös-tengeren és a Szuezi-csatornán.

Közvetlen katonai fellépést helyezett kilátásba a jemeni húszi lázadók ellen Grant Shapps brit védelmi miniszter a Vörös-tengeren közlekedő hajók elleni támadások folytatódása esetére. Shapps a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásában megjelent írásában közölte, hogy a húszik decemberben ötször annyi támadást hajtottak végre a Vörös-tengeren, mint novemberben, és december eleje óta a tízszeresére emelkedett a nemzetközi hajózás biztosítási díjszabása a térségben.

Mindez arra kényszeríti a konténerszállító hajókat, valamint a nyersolajat és vegyi anyagokat szállító tartályhajókat, hogy Afrikát megkerülve nyolcezer kilométeres kitérővel érjék el európai célállomásaikat - áll a brit védelmi miniszter cikkében.

Grant Shapps szerint a vörös-tengeri agresszió folytatódásának megvan az a kockázata is, hogy valaki "elszámítja magát", és ez eszkalációhoz, végső soron regionális konfliktushoz vezethet. Vannak azonban ennél is nagyobb kockázatok, ugyanis ha a nemzetközi közösség nem védi meg a Vörös-tengert, az felbátoríthatja mindazokat, akik máshol, például a Dél-kínai-tengeren vagy a Krím környékén igyekeznek fenyegetően fellépni - írja hétfői cikkében a brit védelmi miniszter.

Shapps szerint ebben a helyzetben Nagy-Britannia kész "közvetlen akciók" végrehajtására. A miniszter felidézte, hogy a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolója a múlt hónapban egy Sea Viper típusú rakétával megsemmisített egy támadó drónt, amellyel a húszi lázadók a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajókat vették célba.

Nagy-Britannia szükség esetén habozás nélkül "még további akciókat hajt végre" a vörös-tengeri hajózás szabadságának védelmére - áll Shapps hétfői cikkében.

Az utóbbi hetekben - különösen a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen indított izraeli hadműveletek kezdete óta - az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók ellen. Az izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli térségében. A támadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsérült és a terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató