2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Törökország kedden őrizetbe vett 33 embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az izraeli Moszad hírszerző szolgálatnak kémkedtek

Törökország kedden őrizetbe vett 33 embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az izraeli Moszad hírszerző szolgálatnak kémkedtek – jelentette az AFP török médiaforrásra hivatkozva.

A gyanúsítottakat nyolc Isztambul környéki tartományban tartott razziák során gyűjtötték be, jelentette az állami Anadolu hírügynökség, hozzátéve, hogy küldetésük között szerepelt emberrablások végrehajtása és felderítő munka.

A török biztonsági szolgálatok még további 13 gyanúsítottat keresnek, akiket azzal vádolnak, hogy Izrael nevében “nemzetközi kémkedést” folytattak – áll a jelentésekben.

A Törökország és Izrael közötti kapcsolatok az Izrael-Hamász háború kitörése után élesen megromlottak. Recep Tayyip Erdogan török elnök a világ egyik legkeményebb bírálójává vált Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, akit a múlt héten Adolf Hitlerhez hasonlított. Erdogan visszahívta Ankara Tel-Avivba küldött követét, és követelte, hogy az izraeli parancsnokokat és politikai vezetőket “háborús bűnök” miatt állítsák bíróság elé a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon.

A gázai háború véget vetett a török-izraeli kapcsolatok fokozatos javulásának, amelyek az elmúlt évtized nagy részében gyakorlatilag befagyasztva voltak, írja az AFP.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató