2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

A lengyel kamionosok és gazdálkodók folytatják az ukrán átkelők blokádját

Csütörtöktől folytatják a lengyel gazdálkodók az Ukrajnával szomszédos medykai határátkelő blokádját, közölte a PAP állami hírügynökség.



A lengyel gazdák december 24-én hagyták abba a tiltakozást, amelynek célja a kukorica állami támogatásának biztosítása és az adóemelések megakadályozása. Ezzel párhuzamosan a lengyel kamionsofőrök november óta blokkolják az ukrajnai határátkelőket.

A kamionosok és gazdálkodók azért tiltakoznak, mert veszteségesek érik őket, amiért az Európai Unió lehetővé tette, az ukrán áruk könnyebb bejutását, amelyek jóval olcsóbbak, mint más áruk. A tiltakozók november 6-án lezárták a Dorhusk-Jagodin, a Korczowa-Krakovec és a Hrebenne-Rava-Ruska határátkelőket is. A tiltakozók azt követelik, hogy az Európai Unió vezesse be újra a blokkba belépő ukrán kamionosok és az Ukrajnába belépő uniós kamionosok engedélyezési rendszerét, a humanitárius segítségnyújtás és a katonai felszerelések kivételével.

A tiltakozásának vezetője, Roman Kondrow azt mondta, hogy bár Czeslaw Siekierski mezőgazdasági miniszter levélben értesítette a gazdákat, hogy teljesítik követeléseiket, a miniszterelnök nem írt alá semmilyen erről szóló nyilatkozatot. Ezért folytatják a tiltakozást.

Donald Tusk új lengyel miniszterelnök megkérte a kamionosokat és gazdálkodókat, hogy a blokádot ne használják érdekérvényesítésre, és egyben ígéretet tett, hogy minden elkövetnek, hogy megvédjék az érdekeiket.

„A blokád a bombázások és Oroszország egyre hevesebb támadásai közepette nem könnyíti meg a dolgunkat. De még keményebben fogok harcolni a kamionosok érdekeiért, ha vége lesz a blokádnak” - mondta a miniszterelnök sajtótájékoztatón

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató