2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Az EU szerint az ukrán erők jogosan gyilkoltak civileket Belgorod központjában

Kijevnek joga van megvédeni magát Moszkvával szemben – mondta Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője pénteken a TASZSZ hírügynökségnek, amely megkereste Stanót, hogy kommentálja az oroszországi Belgorod várost ért legutóbbi támadásokat.

A tisztviselő részben kitért az ügynökség kérdésére, hogy mi az unió álláspontja a belgorodi támadásokkal kapcsolatban; amelyben Kijev olyan fegyvereket használt, amelyeket az úgynevezett Európai Békealapból, egy olyan háborús alapból szállítottak és fizettek ki, amelyet szinte kizárólag az ukrán konfliktus finanszírozására és fenntartására használnak.

“Általánosságban elmondható, hogy Ukrajnának törvényes joga van megvédeni magát… az agresszióval szemben”

– mondta Stano szerdán a hírügynökségnek.

“Ami a konkrét belgorodi incidenst illeti, semmilyen Oroszországból származó információ nem tekinthető megbízhatónak” – tette hozzá a szóvivő, aki “folyamatos hazugsággal, manipulációval és propagandával” vádolta Moszkvát.

A szóvivő megjegyzések szarkasztikus reakciót váltottak ki Marija Zaharovából, aki azt mondta, hogy a tisztviselőnek a belgorodi támadásokkal kapcsolatos álláspontja valójában a Nyugat által propagált, úgynevezett “szabályokon alapuló világrend” tökéletes illusztrációja.

“A nyugati országok legalizálták a törvénytelenséget, és kitaláltak egy nevet erre – a “szabályokon alapuló világrend” – mondta az orosz külügyminisztérium szóvivője a hírügynökségnek, amikor Stano Belgoroddal kapcsolatos álláspontjáról kérdezték.

A Belgorodi terület, más, Ukrajnával határos orosz szövetségi szubjektumokhoz hasonlóan, többször is drón-, rakéta- és tüzérségi támadásoknak volt kitéve a folyamatban lévő konfliktus közepette. A csapások többször okoztak anyagi károkat és civil áldozatokat az érintett régiókban.

A határ menti területek elleni támadások az elmúlt napokban fokozódtak, a leghalálosabbra múlt szombaton került sor, amikor Belgorod városát nehéz, többszörös rakétavetőkkel lőtte a kijevi rezsim. A támadás széles körű pusztítást okozott az egész városban; több közintézmény és lakóépület megrongálódott. A csapások legalább 25 civil, köztük öt gyermek életét követelték, míg a helyi hatóságok szerint több mint 100-an megsebesültek.

Az ukrán erők az elmúlt napokban folytatták a város elleni támadásokat, az orosz csapatok több beérkező lövedéket is elfogtak. Korábban szerdán az orosz hadsereg közölte, hogy több, a térség felé tartó Tocska-U taktikai ballisztikus rakétát és Vilkha rakétát lőttek le.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató