2024. április 12. - Gyula
EUR : 390.76
USD : 363.8
Időjárás ikon23°11°

Burundi elnöke szerint a homoszexuálisokat meg kell kövezni

Evariste Ndayishimiye, Burundi elnöke egy újságírói kérdezz-felelek során azt nyilatkozta, hogy a homoszexualitás nyugati import és a melegeket meg kellene kövezni – írja a France24.

A kelet-afrikai országban a homoszexuálisokat a társadalom kiközösíti és 2009 óta az azonos nemű emberek közötti szexuális kapcsolatot akár két év börtönnel is sújthatják.

„Ha meg akarják átkozni az országot, akkor fogadják el a homoszexualitást” – mondta az elnök.

„Azt is gondolom, hogy ha Burundiban találunk ilyen embereket, jobb egy stadionba vinni és megkövezni őket. És ez nem lehet bűn”. Az elnök szerint a nyugati államok a melegjogokhoz kötik az anyagi segítségnyújtást. „Tartsák meg maguknak” – reagált erre Ndayishimiye.

Afrikában az utóbbi években elharapózott a homoszexuálisok elleni gyűlölet, melyet sok országban jogszabályokkal is támogatnak. Különösen Kelet-Afrikában súlyos a helyzet, Ugandában például tavaly májusban lépett életbe az a jogszabály, amely akár halálbüntetést is kiszabhat „súlyos homoszexuális cselekmény” esetében. Kenyában a hatóságok hasonló intézkedéseket fontolgatnak az azonos nemű emberek közötti szexuális kapcsolat további büntetése érdekében. Tanzánia és Dél-Szudán is ezt tervezi.

A Human Dignity Trust felmérése szerint 31 afrikai országban büntetik még mindig az azonos nemű párok közötti kapcsolatot.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató