2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Morawiecki bejelentette: A lengyel ellenzék árnyékkormányt hoz létre

A lengyel ellenzék Mateusz Morawiecki exminiszterelnök vezette árnyékkormányt hoz létre – írja a Gazeta.pl.

Nemrég a miniszterelnökké lett Donald Tusk vezette koalíció került hatalomra Lengyelországban. A Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság Párt (PiS) ellenzékbe lépett.

„Mateusz Morawiecki építi árnyékkabinetét, amelybe többek között Daniel Obajtek (a PGNiG energiakonszern volt vezetője), Waldemar Buda (volt fejlesztési és technológiai miniszter), Piotr Müller (kormányzati sajtótitkár) kerül majd." - írja a lap.

A kiadvány kifejti, hogy az árnyékkormány létrehozása "kísérlet az egykor fontos közfunkciókat betöltő személyek tevékenységének koncentrálására, mivel ha politikai vákuumban hagyják őket, az kiszolgáltatottá teszi őket a frakcióharcoknak".

Eközben a lengyel kormánykoalíció az árnyékkabinet létrehozását annak bizonyítékaként értékeli, hogy a Jog és Igazságosság párt beletörődött a választási vereségbe.

"Az árnyékkabinet azt jelenti, hogy a PiS beletörődött a választási vereségbe, és most az ellenzékben végzett érdemi munkára összpontosít. Ez valószínűleg jó jel" - mondta Joanna Kluzik-Rostkowska, a polgári koalíció szóvivője.

Rafał Chwedoruk politikai elemző a maga részéről azt mondta, hogy ez "kísérlet a brit modell utánzására, ahol az ellenzék az árnyékkabinet révén duplikálja a minisztereket".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató