2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

A Mária-szobrot, és nem a rongálást ítélik el a magyar ateisták

Miért provokálja egy agresszív kisebbség a többséget azzal, hogy vallási szimbólumokkal foglalják el a köztereket? – hívta fel a figyelmet a Mandiner a Magyar Ateista Társaság (MATT) bejegyzésére. A MATT ezt arra reagálva írta, hogy

december 31-én hajnali hat órakor bejelentés érkezett a kunszentmiklósi rendőrkapitányságra: a dunavecsei Mária-szobrot ismét megrongálták.

Először még 2023 májusában a felismerhetetlenségig verték szét a nem sokkal korábban felállított Béke Királynője szobrot, amelynek létrejöttét Dunavecse plébánosa, Bese Gergő atya a saját pénzéből finanszírozta, hálából tízéves papi szolgálatáért. Akkor csak a szobor keze maradt épen.

Ezt követően közösségi kezdeményezésre gyűjtésből, illetve a KDNP parlamenti frakciójának anyagi támogatásával újra elkészült az alkotás, amelyet eredeti helyére állítottak fel december 28-án. A terv az volt, hogy január 1-jén, a béke világnapján, amely a katolikus egyházban Mária istenanyaságának ünnepnapja, Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek áldja meg a szobrot ünnepélyes keretek között, és fohászkodik a békéért. Ezt előzte meg a szilveszter hajnali vandál akció.

A MATT-ról annyi tudható, hogy a társaság nem hivatalosan 2014-ben alakult meg mint ateista érdekvédelmi csoport. A MATT-ot a Fővárosi Törvényszék hivatalosan 2019-ben jegyezte be, nem közhasznú egyesületként, Facebook-oldalának 4600 követője van.

Nem ez az első kereszténygyalázás, ami az utóbbi időben történt. Mint arról a Magyar Nemzet is hírt adott, megrongálták Szanyban a templom előtt felállított betlehemet újév napján.

Szomorú eseménynek lehettünk tanúi.  A templom előtt felállított betlehemben kihelyezett jászolon és a kis Jézus szobrán komoly sérüléseket találtunk. A kis Jézus bal keze letörött, valamint a jászol is megsérült. Kérjük a balesetért felelős testvérünket, mielőbb jelentkezzen a plébános úrnál! Bízunk benne, hogy a jövőben hasonló eset nem fog előfordulni!

– írták a Szent Kereszt Megtalálása Plébánia közösségi oldalán.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató