2024. május 23. - Dezső
EUR : 386.15
USD : 355.93
Időjárás ikon24°15°

Szobrot emelnének a 2006-os szemkilövésnek

Szobrot emelnének Budapesten, ami a 2006-os őszi események egyik fontos pillanatát ábrázolná, amikor - Gyurcsány regnálása alatt - Nagy László szemét kilőtték egy gumilövedékkel. A férfit egy rendőr találta el az őszödi beszéd nyomán kirobbant tüntetéssorozat egyik alkalmával.


 
A látványtervet Szilágyi Ákos készítette, aki egyébként maga az ötletgazda is. Az emlékmű pontosan azt a pillanatot ábrázolná, amikor Nagy Lászlóhoz egy másik tüntető lehajol és a karjába fogja. Szilágyi Ákos úgy gondolja, ez a szobor a szimbóluma lenne több dolognak is.

Ahogy ő fogalmazott:

„mártírium, irgalom, testvériség, elnyomás, szabadság- és igazságvágy, magyar sors”.

A látványtervező hozzátette: a szobor maga nem Nagy Lászlóról szól, hanem

„a tragédiáján keresztül szimbolizálja a nemzetünk ellen elkövetett gyalázatot” 

Szilágyi szerint egyébként az esemény a Dohány utca torkolatában, a zsinagóga előtti közterületen zajlott, ám több korábbi beszámoló szerint egy sarokkal arrébb, a Dob utca-Károly körút sarkán érte Nagy Lászlót a lövés.

Nagy László 2022 decemberében hunyt el. A 2006 őszén történt utcai összecsapásokkor Nagy László egyik szemét egy rendőr lőtte ki gumilövedékkel. A férfi korábban arról beszélt a Blikknek, semmi reménye nincs, hogy valaha kiderüljön, ki volt az a rendőr, aki rálőtt. Az évek során azonban sikerült kinyomoznia, sőt, azt is megtudta, hogy az illető meghalt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató