2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Soha nem látott összegek állnak Karácsonyék rendelkezésére, mégis kivéreztetésről beszélnek

A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint idén rekord nagyságú adóbevétel keletkezett, és ezt mind a budapesti vállalkozások fizették be a kasszába.

A főváros 2024-es iparűzési adóbevételének alakulása miatt korábban soha nem látott mértékben magas összegeket tartalmaznak a helyi önkormányzatok költségvetései – számolt be vasárnapi cikkében a Magyar Nemzet. A lap szerint a költségvetés számai nem támasztják alá azt a baloldali mantrát, 

amely szerint az önkormányzatok kivéreztetése zajlik. 

Összfővárosi szinten 562 milliárd forint iparűzésiadó-bevétellel terveznek, ebből a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett fővárosi önkormányzatnak 56 százalék jut, vagyis mintegy 303,5 milliárd forint. Ez csaknem 32 milliárd forinttal, körülbelül 12 százalékkal több, mint a 2023-ra várt 272 milliárd forint. A Magyar Nemzet emlékeztet: Tarlós István utolsó teljes évében, 2018-ban a 149 milliárd forintot sem érte el a fővárosi önkormányzat iparűzésiadó-bevétele, azaz több mint kétszeres a növekedés. 

Mégis, a Karácsony-kabinet által vezetett főváros a csőd szélén áll.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője korábban a lapnak azt nyilatkozta: idén rekordméretű adóbevétel keletkezett, és ezt mind a budapesti vállalkozások fizetik be a kasszába. „Ráadásul 214 milliárd volt az a tartalék, amivel Karácsony Gergely átvette a kormányzást Budapesten. Tehát ki lehet azt mondani: felélték a tartalékokat, elköltötték a rekordméretű adóbevételt, és ennek ellenére jelenleg 55 milliárdos mínuszban van a főváros. Ez egész egyszerűen botrány. Amikor a baloldal kormányra kerül, felélik a pénzt, majd adósságba kergetik a várost” – összegezte a kormánypárti politikus, aki hozzátette: a baloldal saját magával sosem volt szemérmes, hiszen amikor saját káderekre kellett költeni, saját prémiumokra, saját rendezvényekre, mindig volt pénz. 

(MNO, Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató