2024. június 21. - Alajos, Leila
EUR : 396.43
USD : 369.91
Időjárás ikon34°20°

Jelképesen Október 7. térnek nevezték át a zsinagóga előtti Herzl Tivadar teret

Jelképesen Október 7. térnek nevezték át a fővárosi Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar teret két hétre a Hamász terroristái által Izraelben elkövetett támadás áldozatainak emlékére vasárnap, írja az MTI.

A megemlékezést és a tér átnevezését a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a fővárosi önkormányzattal és Erzsébetváros önkormányzatával közösen szervezte.

A rendezvényen Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete köszönetét fejezte ki a tér szimbolikus átnevezéséért és a szolidaritásért. Jelképesnek nevezte a tér átnevezését azért is, mert, mint mondta, itt született Herzl Tivadar, Izrael állam megálmodója és az október 7-e terrortámadás elkövetői ezt az álmot akarták elpusztítani.

Úgy folytatta: a terroristák zsidó emberek mellett arabokat, keresztényeket, sőt Afrikából érkezett mezőgazdasági tanulmányokat folytató diákokat is meggyilkoltak. „Ez a támadás nemcsak Izrael állam, hanem a civilizációnk ellen irányult” – jelentette ki a nagykövet.

Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke arról beszélt: október 7. azt jelenti Izraelnek és a diaszpórának, mint amit szeptember 11. jelent az Egyesült Államoknak. Hozzátette: mindkét cselekményt fanatikus iszlamisták követték el.

Niedermüller Péter VII. kerületi DK-s polgármester szerint az, ami október 7-én történt, a második világháború utáni egyik legborzalmasabb tömeggyilkosság volt, és hosszú évekre sebet ejtett Izraelen. „A Hamász terrortámadásának semmi köze sincs a palesztin néphez és annak szabadságához” – emelte ki. A polgármester együttérzését fejezte ki Izrael állammal és az áldozatok családjával.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt mondta, hogy Budapesten nincs helye az erőszakot legitimáló, relativizáló tüntetéseknek.

Ha van valami, amiben a kormány és az ellenzék egyetért, az ez

– tette hozzá.

A főpolgármester a budapestiek nevében szolidaritását fejezte ki, mint mondta, „osztozunk az izraeli nép fájdalmában”. Herzl Tivadarra utalva kitért arra, hogy „Izrael állam létrehozásának gondolata Budapestről származik”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató