2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Oroszország több száz lakost evakuált az ukrán támadások miatt

Oroszország hétfőn több száz belgorodi lakost evakuált, az Ukrajnához közeli nagyvárost az utóbbi időben többször érte ukrán támadás.

Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban elmondta: Belgorod mintegy 300 lakosa úgy döntött, hogy ideiglenesen elhagyja lakhelyét. A határtól távolabb fekvő Sztarij Oszkol, Gubkin és a Korocsanszkij körzetben lévő befogadóközpontokban helyezik el őket.

A kormányzó pénteken azt javasolta, hogy a kimenekítést kérő lakosokat evakuálják Belgorodból, amely egyre erősödő ukrán tüzérségi támadások célpontja.

December 30-án egy ukrán támadásban 25 ember meghalt Belgorodban. Ez volt a legtöbb civil halálos áldozat orosz földön azóta, hogy Moszkva 2022. február 24-én megkezdte a szomszédja elleni offenzívát.

Gladkov hétfői közlése szerint az elmúlt 24 órában a regionális hatóságokhoz 1300 kérés érkezett, hogy belgorodi gyerekeket a városon kívüli, más régiókban lévő iskolai táborokba küldjenek.

A tisztviselő hozzátette: felvette a kapcsolatot Voronyezs, Kaluga, Tambov és Jaroszlavl régióbeli kollégáival, hogy segítsenek a regionális hatóságoknak. 

Hétfőn az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy helyi idő szerint reggel 7 órakor elfogtak egy ukrán S-200-as légvédelmi rakétát Belgorod régió felett.

A belgorodi városi hatóságok pénteken felszólították a lakosokat, hogy biztosítsák ablakaikat, megvédendő magukat az üvegszilánkoktól az ukrán csapások miatt. A regionális hatóságok azt is bejelentették, hogy január 9-ről 19-re halasztják az új tanév kezdetét Belgorodban és a környező városokban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató