2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Szabó Tímea: "Lehet egy vagy két fideszes főpolgármester-jelölt, ellenzéki azonban csak egy van: Karácsony Gergely"

Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője is reagált arra a pletykára, miszerint egy ellenzéki párt és a kormánypárt közös jelöltet indíthat a budapesti főpolgármester-választáson. „Lehet egy vagy két fideszes főpolgármester-jelölt, ellenzéki azonban csak egy van: Karácsony Gergely” – írta bejegyzésében.

A téma múlt hét végén merült fel, amikor a Fidesz által támogatott korábbi főpolgármester, Tarlós István a Hír TV-ben arról beszélt: hallott olyan pletykákat, hogy közös jelöltje lesz egy ellenzéki pártnak és a kormánypártnak, és azt is mondta, nem ellenezné Vitézy Dávid jelöltségét. Pár nappal később az LMP közölte, hogy „nincsen semmilyen szándékunkban a Fidesszel vagy akár Fidesz-közeli civil szervezetekkel is beszélgetni arról, hogy közös jelöltünk legyen”.

Decemberben derült ki, hogy a magát „konstruktív ellenzékként” pozicionáló LMP Vitézy Dáviddal tárgyal a főpolgármester-jelöltségről. Vitézy akkor azt mondta, a felkérésről még nem döntött, a kormánypártok felől pedig nem érkezett hozzá megkeresés. A Fidesznek hivatalosan még nincs saját főpolgármester-jelöltje.

Mint Szabó Tímea fogalmaz: „Önmagában, ellenzéki pártként Karácsony Gergellyel szemben abban a Vitézyben gondolkodni, aki az elmúlt évek jó részét az Orbán-kormány kormánybiztosaként és államtitkáraként töltötte, aki ott volt és nem szólt, amikor Orbánék tizenötszörösére emelték a fővárosra kivetett sarcot, vagy amikor kitalálták és végrehajtották a Budapest-ellenes politikájuk ezernyi lépését, túlmegy a legmerészebb »konstruktivitás« határán is”.

Szabó szerint „Vitézy nem lesz főpolgármester, mert Karácsonnyal szemben nem tényező.

De az új választási szabályokkal trójai falóként betolhatja az LMP-t a Fővárosi Közgyűlésbe, ahol ezek után kétséges, hogy a »konstruktív« ellenzéki párt a budapestiek és a fenntarthatóság érdekében járna-e majd el”.

Ungár Péter, az LMP társelnöke Szabó Tímea bejegyzésére reagálva a Facebook-oldalán azt írta, a Párbeszéd frakcióvezetője „hisztérikus stílusban támadta meg az LMP-t, amiért nem tekinti a világ legegyértelműbb dolgának Karácsony Gergely támogatását”.

„Nem tudjuk ki lesz az LMP jelöltje a fővárosban, de ha önmagában a lehetőségek számbavételével azt elértük, hogy

egyszerre jött zavarba és beszél össze-vissza a Fidesz, és kap hisztériás rohamot Szabó Tímea, akkor azt visszaigazolásnak tekintjük, hogy jó helyen kapizsgálunk”

– írta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató