2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

WSJ: Lengyelország információkat rejtett el az Északi Áramlat elleni szabotázs gyanúsítottjairól

Lengyel tisztviselők bizonyítékokat titkoltak el a feltételezett "Nord Streams" szabotőrök országon belüli mozgásáról - írja a Wall Street Journal című napilap európai nyomozókra hivatkozva.

"A nyomozók szerint a lengyel tisztviselők lassan adtak tájékoztatást, és elhallgattak kulcsfontosságú bizonyítékokat a feltételezett szabotőrök lengyel földön való mozgásáról"

- írja a kiadvány.

A lap szerint a nyomozás már régóta arra a következtetésre hajlik, hogy a csővezetékek elleni támadást Ukrajna területéről Lengyelországon keresztül hajtották végre. Varsó együttműködésének elmaradása miatt azonban nehéz megállapítani, hogy az előző lengyel kormány tudott-e erről vagy sem.

A WSJ szerint több helyi biztonsági ügynökség megtagadta, hogy a nyomozással megossza a köztársaságban lévő térfigyelő kamerák felvételeit a gyanúsítottakról. Emellett egyes ügynökségek, köztük a lengyel belbiztonsági hivatal tisztviselői "nem válaszoltak a megkeresésekre, elferdítették vagy ellentmondásos információkat adtak".

Ugyanakkor a német nyomozók legalább két hónapot vártak arra, hogy találkozót kapjanak lengyel kollégáikkal, így az a benyomásuk támadt, hogy utóbbiak nem akarnak vagy nem tudnak együttműködni.

2022. szeptember 26-án robbanások történtek két Európába irányuló orosz gázexportvezetéken, az Északi Áramlaton és az Északi Áramlat 2-n. Németország, Dánia és Svédország nem zárta ki a célzott szabotázst. A Nord Stream AG üzemeltetője példátlannak nevezte a pusztítást, és közölte, hogy nem lehet megbecsülni a javítás időkeretét. Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény miatt indított eljárást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató