2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Szükségállapot Ecuadorban: megszökött a hírhedt bandavezér a börtönből (Videók)

Szükségállapotot hirdetett ki az ecuadori elnök, miután egy hírhedt bandavezér megszökött a börtönből.

José Adolfo Macías Villamar, a rettegett Los Choneros drogkartell vezetője, ismertebb nevén Fito, a hatóságok szerint vasárnap megszökött a börtönből Guayaquil városában – írta a CNN. A kormány több mint 3000 rendőrt és fegyveres erőt vezényelt a felkutatására.

A rendkívüli állapot 60 napig tart, és éjszakai kijárási tilalmat vezet be este 23 órától hajnali 5 óráig – közölte Daniel Noboa elnök hétfőn, hozzátéve: minden politikai és jogi támogatást megad a biztonsági erőknek.

Az az idő lejárt, amikor a kábítószer-csempészettel foglalkozó elítéltek, bérgyilkosok és a szervezett bűnözés diktálják a kormánynak, hogy mit tegyen

– mondta Noboa egy videóbejelentésben. Fito szökését nem említette.

Noboa novemberben, egy rendkívül erőszakos választás után lett elnök, mely alatt a másik jelöltet, Fernando Villavicenciot meggyilkolták. 

Az elnök felhatalmazta a biztonsági erőket, hogy visszavegyék az irányítást Ecuador nyugtalankodó börtönrendszere felett, amely szerinte „elveszett az elmúlt években”.

A szükségállapotra válaszul a bandák akcióba kezdtek, és négy rendőrt raboltak el. Egyikükkel felolvastatták azt, amit az elnöknek akartak üzenni. A rendőr remegő, elcsukló hangon mondta:

„Háborút hirdettél. Háborút kapsz. A rendőröket, a civileket és a katonákat a hadizsákmánynak nyilvánítjuk. Akit 23 óra után az utcán találunk, kivégezzük.”

Lázadás az egyik ecuadori börtönben. A Helyi Börtönszolgálat foglyokat tart fogva.

Az elnök nem akar tárgyalni a terroristákkal. A mintegy 18 millió lakosú országban tavaly több mint 7800 emberölést követtek el, és 220 tonna kábítószert foglaltak le, ami új rekord az országban.

Ecuador elnöke "belső fegyveres konfliktust" hirdet, és mozgósítja a hadsereget a "terrorista csoportok" semlegesítésére.

Lövés dördültek Quito történelmi központjában, néhány méterre az ecuadori kormánypalotától:

Éppen egy televízió élő adásában ejtettek túszokat a bűnözők:

Megérkezett a rendőrség a helyszínre, hogy kimenekítsék a túszokat:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató