2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Terézvárosnak vissza kell fizetni 24 milliót - Lemondásra szólítanák fel Soproni Tamást, a kerület momentumos polgármesterét

Pályázati szabálysértések miatt a Miniszterelnökség 24 millió forint visszafizetésére kötelezte a Soproni Tamás vezette terézvárosi önkormányzatot.

Bálint György független képviselő rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte szerda délutánra, ugyanis ezzel a tétellel már a momentumos vezetésű kerület vesztesége eddig 142 millió forint.

Rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását indítványoztam, hiszen a Közbeszerzési Döntőbizottság kirívó jogsértések elkövetését állapította meg a közbeszerzés kapcsán, és a bíróság jogerősen is kimondta a jogsértéseket. Soha nem volt még ilyen hanyag és felelőtlen vezetése a kerületnek – mondta Bálint György terézvárosi független képviselő, aki lemondásra szólítja fel Soproni Tamás polgármestert.

Még az előző ciklusban százmillió forintos támogatást nyert el a terézvárosi önkormányzat a Csengery utcai szakrendelő felújítására. Ebből az előző fideszes vezetés ötvenmillió forintot lehívott, majd az új vezetés két évig nem foglalkozott a maradék ötvenmillió forintos támogatással, majd amikor kicsúsztak a határidőből, hirtelen papírok kerültek elő, hogy nincs szüksége a támogatásra a kerületnek.

A szabálytalan közbeszerzési eljárás miatt a lehívott támogatásból a kerületnek vissza kell fizetni 24 millió forintot.

Soproni hagyja abba az ámokfutást, ne okozzon több gondot és veszteséget a terézvárosiaknak. Egyúttal a titkolózások és az információk visszatartása miatt vizsgálóbizottság felállítását javasolja három fideszes képviselő is

– mondta a független képviselő, aki azt is hangsúlyozta:

Soproni Tamás polgármestersége alatt Terézváros vesztesége eddig 142 millió forint.

Mint a Magyar Nemzet megírta, a Közbeszerzési Döntőbizottság a terézvárosi szakrendelő felújításával kapcsolatban kirívó jogsértéseket állapított meg. Több ügyben bírságot szabtak ki az önkormányzatra. A jogszerűtlenül nem érvényesített 35 millió forintos kötbér és a harmincmilliós bírság együtt már 65 millió forintos kárt jelent Terézvárosnak, vagyis minden kerületinek csaknem kétezer forintjába került.

A Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy a munkát elvégző vállalkozótól (Denco Kft.) a késedelme miatt 24 napi kötbért kellett volna követelni, de Soproniék csak egy nap késedelmi díjat érvényesítettek.

A jogosan járó kötbér összege (37 231 248 forint) helyett így csak ennek elenyésző része (1 551 302 forint) került a hivatal kasszájába.

A döntőbizottság szerint az önkormányzat a közpénzekkel való felelős gazdálkodás elvét sem megfelelően érvényesítette. Nem teljesítette jól az ellenőrzési és dokumentálási kötelezettségét, mert a vállalkozó kiválasztásánál alkalmazott környezetvédelmi előírások tényleges betartását valószínűsíthetően nem ellenőrizte és ennek eredményét nem dokumentálta. Bálint György független képviselő kihangsúlyozta: többször tett fel ezzel kapcsolatban kérdéseket, többször jelezte az önkormányzatnak, Soproni Tamásnak és helyetteseinek, hogy ezek az ügyek törvénytelenül zajlanak és következményekkel járnak majd. A harmincmilliós bírság pedig példátlan a terézvárosi önkormányzat történetében, abszolút rekordnak számít.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató