2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°23°

Újra kegyelmet ad a PiS két letartóztatott politikusának a lengyel elnök

Andrzej Duda lengyel elnök közölte, újból kegyelmi eljárást ad annak a két PiS-es politikusnak, akiket kedden tartóztattak le az elnöki palotában Varsóban – közölte a Bloomberg.

Az erről szóló indítványt már Adam Bodnar igazságügyi miniszternek is megküldte.

Duda úgy tette meg a bejelentést, hogy  a jelenleg vidéki börtönökbe szállított Mariusz Kaminski és Maciej Wasik felesége is mellette állt. A lengyel elnök reméli, hogy a mostani nyilatkozata segít majd lecsillapítani azt a feszültséget, amely Lengyelországban az új koalíciós kormány megalakulása óta kialakult. Mint ismert, mindkét fogvatartott politikus éhségsztrájkot folytat e pillanatban is. 

A bíróság decemberben másodfokon kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot az általuk 2007-ben, a Jog és Igazságosság (PiS) párt első kormányának időszakában a korrupcióellenes harc keretében elkövetett hatáskörtúllépés miatt. Velük együtt szabadságvesztésre ítélték a CBA két másik munkatársát is. Andrzej Duda elnök 2015-ös kegyelmi döntése jogi vitát váltott ki, ellenzői szerint nem érvényes, mivel a 2015-ös elsőfokú ítélet nem volt jogerős.

A decemberi ítélet nyomán Szymon Holownia, az alsóház (szejm) elnöke megfosztotta Kaminskit és Wasikot képviselői mandátumától és ezzel mentelmi joguktól, amit múlt pénteken érvénytelennek nevezett a legfelsőbb bíróság rendkívül ellenőrzések ügyeivel megbízott kamarája.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató