2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Bloomberg: Németország valószínűleg már recesszióban van

A német ipari termelés novemberben már a hatodik egymást követő hónapban csökkent, ami valószínűleg azt jelzi, hogy az ország 2023 utolsó negyedévében recesszióba került – jelentette a Bloomberg a német szövetségi statisztikai hivatal adataira hivatkozva.

A termelés 0,7%-kal esett októberhez képest, ami a beruházási javak és a félkész termékek termelésének lassulása miatt következett be, mivel a német gyárak a globális kereslet visszaesése, különösen Kínából, a magas kamatlábak és a drága energiaárak közepette küzdenek – mutatták az adatok.

"A novemberi csalódást keltő termelési adatok és a közelmúltban romló üzleti várakozások az ipar számára nehéz évkezdetet jeleznek. Fenntartjuk a 2024 első negyedévére vonatkozó, enyhe GDP-növekedésre vonatkozó alapvetésünket, amelyet a szolgáltatási ágazatok nagyobb dinamikája hajt. Jelentős a kockázata azonban annak, hogy az ipar erőteljesebb gyengélkedése 24 első negyedévében ismét lehúzza a gazdaságot” – írták a Bloomberg közgazdászai.

Elemzők szerint az EU legnagyobb gazdasága a tavalyi év végén valószínűleg recesszióba csúszott, mivel arra számítanak, hogy a január 15-én megjelenő adatok 2023 negyedik negyedévében már a második egymást követő alkalommal mutatják ki az ipari termelés zsugorodását.

Az ipari termelési adatok egy nappal azután érkeztek, hogy egy jelentés szerint a német gyári megrendelések a vártnál jóval kevésbé emelkedtek novemberben. A megrendelések mindössze 0,3%-kal nőttek, ami jóval elmaradt az elemzői várakozások 1,1%-os növekedésétől.

Elemzők szerint még ha a német gazdaságnak sikerül is idén növekedést elérnie, az ipari és költségvetési gondok továbbra is akadályozni fogják az ország generáció óta leggyengébb éves teljesítményéből való kilábalást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató