2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Medvegyev: ha Ukrajna a rakétakilövő állomásainkat támadja, arra nukleáris fegyverrel válaszolunk

Moszkva akkor is bevethet nukleáris fegyvereket, ha hagyományos fegyverekkel támadják meg – figyelmeztetett Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök. Észrevételeit arra az ukrajnai felhívásra reagálva tette, hogy Oroszországon belül rakétakilövő állomásokat célozzanak meg.



Telegram-csatornáján csütörtökön írt bejegyzésében Medvegyev, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, kijelentette, hogy “néhány ostoba háborús uszító Banderisztánból [Ukrajnából]” azt javasolta, hogy a legjobb módszer az Oroszország elleni harcra az, ha a Nyugat által szállított nagy hatótávolságú rakétákkal megsemmisítik az indítóállásait.

MEDVEGYEV SZERINT AZ ILYEN AKCIÓK EGYETLEN KÖVETKEZMÉNYE A NUKLEÁRIS VÁLASZLÉPÉS KIVÁLTÁSA LENNE.

Kifejtette, hogy az orosz katonai doktrína lehetővé teszi, hogy taktikai atomfegyvereket alkalmazzon egy olyan ország ellen, amely az orosz államiságot veszélyezteti, akár hagyományos fegyverek alkalmazásával is.

“Ez nem az önvédelemhez való jog, hanem közvetlen és nyilvánvaló alap arra, hogy nukleáris fegyvereinket egy ilyen állam ellen használjuk” – írta Medvegyev.

Figyelmeztetett továbbá, hogy “Hitler, Mussolini, Pétain és mások örököseinek a mai Európában, akik támogatják a nácikat Kijevben, ezt ne feledjék”.

A volt orosz elnök nem pontosította, hogy kinek a megjegyzéseire reagált. Csütörtökön korábban azonban Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője kijelentette, hogy Kijevnek nincsenek meg az eszközei ahhoz, hogy lelője az orosz raktárakban tárolt több ezer Sz-300-as rakétát, amelyeket Ukrajnára lőhetnek.

Az országos televízióban nyilatkozva Ihnat azt javasolta, hogy az ilyen támadások elleni védekezés “legjobb módszere” az orosz területen található rakétaindító állomások megsemmisítése. Ennek érdekében a tisztviselő kijelentette, hogy Kijevnek nagy pontosságú fegyvereket kellene használnia.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató