2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Moszkva elítélte a Jemen elleni amerikai légicsapásokat, Trump is reagált

Maria Zaharova, az orosz külügyi szóvívő reagált az éjjeli Jemen elleni brit-amerikai légicsapásokra.

Zakharova a jemeni helyzetről:

A helyzetet az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kalandjai, ez esetben a Jemenre mért csapásaik miatt kialakult helyzettel kezdem. A rendelkezésre álló információk szerint január 12-én éjjel az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által vezetett úgynevezett "nemzetközi koalíció" - és ezt inkább "illegális koalíciónak" kellene nevezni - rakéta- és bombatámadásokat hajtott végre a szuverén Jemen területén lévő, az Ansar Allah Houthi mozgalom által ellenőrzött számos létesítményre.

Különösen Szaana, Hudajda, Taiz és a Hadzsa tartományban lévő Medi kikötőjének, valamint a repülőterek területének bombázásáról számoltak be. A támadásokra reagálva a hútik bejelentették, hogy megtorlást terveznek a térségben lévő amerikai létesítmények ellen.

Beigazolódtak félelmeink, miszerint az Egyesült Államoknak az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Vörös-tengerrel kapcsolatos álláspontja csak ürügy a feszültségek további fokozódására a térségben.

Határozottan elítéljük az Egyesült Államok és szövetségesei e felelőtlen lépéseit.

Egy nagyszabású katonai eszkaláció a Vörös-tenger térségében visszafordíthatja a jemeni rendezési folyamatban a közelmúltban kialakult pozitív tendenciákat, és a helyzet destabilizálódását idézheti elő az egész közel-keleti régióban.

Peszkov: Elítéljük őket

Oroszország elítéli az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság jemeni csapásait, az elfogadott határozat nem ad jogot a csapásra - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

"Elítéljük őket!

Tudják, hogy a határozatot elfogadták, mi tartózkodtunk. A csapást végrehajtó országok pedig megpróbáltak nemzetközi jogi alapot adni cselekedeteiknek. Ez a kísérlet sikertelen volt, mert az elfogadott határozat nem ad jogot a támadásra. Ezért a nemzetközi jog szempontjából illegitimek. Ez a mi álláspontunk" - mondta Peszkov arra a kérdésre válaszolva, hogy a Kreml miként kommentálja a Jemen elleni amerikai és brit légicsapásokat.

Trump is megszólalt:

 

"Biden a pokolba vezeti országunkat. A harmadik világháborúban fogunk kikötni emiatt az ember miatt. Egy teljesen őrült ember a háborús hatalmi törvényt használja Jemen ellen F-22-es vadászgépekkel és Tomahawk rakétákkal. Miért? Rövid időn belül véget vetek minden háborúnak!"

Tüntetések kezdődtek Jemenben:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató