2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Újra bíróság előtt áll Salvini – akár 15 évet is kaphat (Videó)

A volt belügyminiszter súlyos árat fizethet az engedetlensége miatt.

A Magyar Nemzet cikke szerint Matteo Salvini, az Olasz Liga párt főtitkára ismét bíróság elé került az Open Arms spanyol civilhajó kikötésének ügyében. A per két éve kezdődött Szicíliában, ahol a volt belügyminisztert felelősségre vonták, mert 2019-ben megakadályozta az Open Arms kikötését.

A hajó közel három hétig várakozott a partoknál 147 emberrel a fedélzetén. Salvinit az ügyészség kötelességmulasztással és emberrablással vádolja.


A politikus a bírósági kihallgatás előtt kiemelte, hogy büszke arra, amit belügyminiszterként tett, mivel senki sem vesztette életét a tengeri átkelés során.

Harc a migráció ellen

A Liga–Öt Csillag Mozgalom vezette kormány 2019-ben az EU-val együttműködve igyekezett megfékezni az illegális bevándorlást és felszámolni a Földközi-tengeren zajló emberkereskedelmet. Ezért azonban Salvini akár súlyos árat is fizethet. 

A volt olasz belügyminiszter akár 15 év börtönbüntetést is kaphat.

A bíróságon azt hangoztatta, hogy kötelességét teljesítette az ország határainak és biztonságának védelmében. Salvini szerint a terrorveszély miatt fontos volt az illegális bevándorlás megfékezése, és többször hangsúlyozta, hogy a hajón nem alakult ki egészségügyi vészhelyzet.

Salvini egy videót osztott meg közösségi oldalán arról, hogy bevonul a bírósági meghallgatásra.

A felvételt itt tekintheti meg:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató