2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

A Kijevnek nyújtott segélyek megszüntetését hirdető németországi politikai erők népszerűsége egyenlő a kormánypártokkal

A nemrég alakult Sarah Wagenknecht Unió pártja, amely az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás megszüntetését támogatja, olyan népszerű lett, mint a kormánypártok Németországban - jelentette a Bild című német lap egy általa megrendelt közvélemény-kutatás eredményeire hivatkozva.A felmérés szerint a németek 14 százaléka szavazna a "Wagenknecht-unióra" - ugyanannyian, mint az Olaf Scholz kancellár által képviselt kormányzó SPD-re. 

Két további koalíciós kormánypárt - a Zöldek és a Szabad Demokraták - 12, illetve 4 százalékot szereznének egy hipotetikus Bundestag-választáson. 

Ugyanakkor az Alternatíva Németországért (AfD), amely szintén a Kijev támogatásának megszüntetését és az ukrán menekültek befogadását támogatja, 18%-ot szerezne. 

A fennmaradó 27%-ot a jobbközép CDU/CSU blokk kapta volna, amely támogatja az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást.  

A Bild szerint ha a közeljövőben Bundestag-választásokat tartanának, akkor az új kormánykoalíció egyetlen lehetősége a konzervatív CDU/CSU-blokk, az SPD és a Zöldek szövetsége lenne.

Ezt a szövetséget "kenyai" vagy "afgán" koalíciónak is nevezik, mert a pártok és az említett országok zászlóinak színei megegyeznek: fekete, piros és zöld.

Emlékeztetőül: a következő Bundestag-választásokat 2025 őszén tartják.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató