2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Kéri László: Orbán Viktor a senki földjére került

Kéri László politológus arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenzék már most elbukhatja a 2026-os választást, ha nyáron elveszíti a korábban megszerzett nagyvárosokat.

A politológus szerint a Fidesz biztos abban, hogy többnyire nyer az önkormányzati választásokon, így a párt számára inkább a EP-választásnak lesz komoly tétje. Hozzátette, hogy Orbán Viktor abban bízik, hogy az euroszkeptikus erők olyan szerepkörhöz juthatnak, hogy ők lehetnek a mérleg nyelve, a harmadik legnagyobb frakció.

Kéri arról beszélt, hogy

Orbán kiszorult a Néppártból, és bekerült “tulajdonképpen a senki földjére”,

és ha többséghez jutnak azok, akik a nemzeti szuverenitást tartják a legfontosabbnak, akkor Brüsszel helyett új ellenségkép jöhet.

Azt is elmondta, hogy nem gondolja, hogy az EP-választáson az összes magyar ellenzéki párt mandátumot szerezne. Nem tartja okos dolognak, ha az ellenzék “belelovallja” magát abba, hogy nekik az uniós választás fontos, a szakértő úgy látja, hogy nekik inkább az önkormányzati választáson van mozgásterük, és ott óriási a tét a számukra. Azt mondta: ha az ellenzék most elveszít több budapesti kerületet és nagyvárost, akkor “borítékolható a ’26-os, még nagyobb veresége”. Hozzátette, hogy a legtöbb helyen az ellenzéki jelölt “rá fog szorulni” a többi ellenzéki párt támogatására. “Ha nem képesek felfogni, hogy az ő valós mozgásterük az önkormányzatban minél szélesebb pozíciókat fogni és azon elindulva építkezni ’26-ra”, akkor a ’26-os választást már idén elbukja az ellenzék, fogalmazott Kéri László. Budapestre kitérve azt mondta Kéri, hogy ezek a külön-külön “nem nagyon életképes” pártok presztízsharcot vívnak, amit kifejezetten nevetségesnek tart. Szerinte ezeket a harcokat asztal mellett kellene vívni, hiszen nem tartoznak a választókra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató