2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Zelenszkij Davosban: Romániával is kötnének biztonsági megállapodást

Volodimir Zelenszkij ismételten megerősítette országa NATO-csatlakozási szándékát a szervezet főtitkárával, Jens Stoltenberggel folytatott megbeszélésén Davosban kedden - közölte az ukrán elnöki hivatal.

Az elnök a Világgazdasági Fórum (WEF) éves ülésének keretein belül Stoltenberggel tartott megbeszélésén reményét fejezte ki, hogy a NATO még az idén olyan döntéseket hoz, amelyek közelebb viszik országát a csatlakozáshoz.

Zelenszkij tájékoztatta Stoltenberget a fronton kialakult helyzetről is, és megköszönte a NATO folyamatos támogatását is - derül ki az elnöki hivatal közleményéből.

Zelenszkij hangsúlyozta az ukrán légvédelmi rendszer megerősítésének fontosságát is, közölte az MTI.



Romániával kötnének biztonsági megállapodást

Ukrajna és Románia tárgyalásokat kezdett egy kétoldalú biztonsági megállapodásról, megerősítve stratégiai partnerségüket és Ukrajna szuverenitásának támogatását - számolt be az ukrán elnöki hivatal.

A nemzetközi színtéren jelentős fejlemény, hogy Ukrajna kétoldalú tárgyalásokat kezdeményezett Romániával egy biztonsági megállapodás megkötéséről. Erre a lépésre Andrij Jermak, Ukrajna elnöki hivatalának vezetője és Iulian Fota, a román külügyminisztérium államtitkára részvételével a svájci Davosban került sor.

Az elnöki hivatal tájékoztatója szerint a tárgyalás összhangban van a G7-ek közös nyilatkozatában foglalt, Ukrajna támogatására vonatkozó kötelezettségvállalással. Románia a kilencedik ország, amely ilyen tartalmú tárgyalásokat kezd Ukrajnával.

Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője hangsúlyozta, hogy Bukarest szerepe kulcsfontosságú, amikor az átfogó európai biztonsági garanciákról van szó - különösen a fekete-tengeri térség stabilitásának összefüggésében.

A kezdeti megbeszélések során mindkét fél megvitatta azokat a kulcsfontosságú szempontokat, amelyek egy leendő kétoldalú biztonsági megállapodás gerincét adhatják.

Bár Kijev nem részletezte, hogy pontosan milyen témakörök mentén tartották a megbeszélést, a Fekete-tenger biztonsága mellett szinte biztosan előkerültek az ukrán uniós és NATO-csatlakozással kapcsolatos kérdések is, írja a Portfólió.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató